Πρωτοφανείς καταστροφές άφησε πίσω του το πέρασμα του τυφώνα «Ιαν» από τη Φλόριντα, ενώ έως αργά χθες παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων. Παρότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η θεομηνία ενδέχεται να είναι η πιο πολύνεκρη στην ιστορία της πολιτείας, μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν ανακοινωθεί 21 νεκροί. Η καταστροφική μανία του «Ιαν», ωστόσο, ήταν εμφανής από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας, όπως το Φορτ Μάγιερς όπου τα σκάφη δημιούργησαν σωρό, το ένα πάνω στο άλλο, αλλά και την πόλη Ναπλς όπου κατέρρευσε η μισή αποβάθρα.
Tα σωστικά συνεργεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες διασώσεις πολιτών, ιδιαίτερα στις κομητείες Σάρλοτ και Λι, που επλήγησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, δήλωσε ότι περισσότερα από 2,2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι αργά χθες, τονίζοντας ότι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα χρειαστεί εβδομάδες για να αποκαλυφθεί, αφού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ιδιαίτεροι φόβοι εκφράζονται για τους κατοίκους δύο μικρών νησιών, ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, όπου η αύξηση της στάθμης της θαλάσσιας επιφάνειας ήταν πρωτοφανής. Ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής της Σάρλοτ, πάντως, επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 21 πολιτών.
Απερίγραπτες εικόνες στο Φορτ Μάγιερς, όπου η αιφνίδια άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκάλεσε το χειρότερο πλημμυρικό φαινόμενο των τελευταίων 500 ετών. Oι δρόμοι μεταβλήθηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, γέφυρες καταστράφηκαν και πάρκα με τροχόσπιτα εξαλείφθηκαν από τον χάρτη.
Ο κυβερνήτης Ντε Σάντις, μετά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή, δεν έκρυψε το σοκ που ένιωσε από όσα είδε: «Δεν θα ξεχάσω ότι είδα ένα σπίτι να στέκεται στο μέσο του κόλπου Εστερο. Πρέπει να παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους και να “πέταξε” μέχρι το μέσο του κόλπου», δήλωσε.
Προς τη Νότια Καρολίνα
Το καταστροφικό έργο του τυφώνα «Ιαν» αναμενόταν να συνεχιστεί και χθες, αφού ενισχυμένος πλησίαζε τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, με τους ανέμους να αγγίζουν τα 140 χλμ./ώρα και τον κίνδυνο κυμάτων θύελλας να είναι ορατός. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των παράκτιων περιοχών της πολιτείας εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Τέλος, επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να αύξησε κατά 10% τον όγκο της βροχής που μετέφερε ο «Ιαν». Οπως εξήγησε ο Μάικλ Γουένερ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ, «η κλιματική αλλαγή δεν προκάλεσε την καταιγίδα, αλλά αύξησε τη βροχή που μετέφερε». Παρά τις μελέτες, η διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής και της συχνότητας των τυφώνων παραμένει ασαφής. Εχει, ωστόσο, αποδειχθεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων των θαλασσών προκαλεί την αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και τους ενισχύει.