Η Ρωσία θέλει να φύγει ο ΟΗΕ από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία θέλει να φύγει ο ΟΗΕ από τις ΗΠΑ

Υπάρχουν συζητήσεις αλλά όχι προτάσεις ακόμη, λέει Ρώσος υπουργός

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα επιθυμεί διακαώς τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τη Νέα Υόρκη σε τρίτη χώρα, με το αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας να δηλώνει την τετάρτη ότι διεξάγονται σχετικές συζητήσεις χωρίς πάντως να έχει προκύψει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΗΕ ζητούν να πάψει να διαθέτει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία, ή και να αποπεμφθεί τελείως από το ΣΑ, η Μόσχα επαναλαμβάνει το αίτημα που εξέφρασε και τον περασμένο Μάρτιο, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Σεργκέι Βερσίνιν είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει σχέδιο εργασίας στο οποίο συζητείται το θέμα της μεταφοράς της έδρας του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις.

Κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών του 1947 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι «εγείρονται φυσικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική είναι η συνέχιση του έργου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ενώ αυτό το θέμα συζητείται στο έργο σχέδιο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις», συμπλήρωσε.

Τον Μάρτιο ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Πιότρ Ιλίτσεφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είναι θετική «στην ιδέα της μεταφοράς της έδρας του ΟΗΕ σε ένα ουδέτερο κράτος. Ένα τέτοιο βήμα θα επέτρεπε την απομάκρυνση της περιττής έντασης από την περίπλοκη διαδικασία αναζήτησης για συλλογικές απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Επιπλέον, η δουλειά μας θα γινόταν πολύ λιγότερο πολιτικοποιημένη από ό,τι είναι τώρα».

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι χαμηλή, καθώς αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση πολλών χωρών κάτι που προς το παρόν δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή: TASS, Business Standard

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT