Αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ η Ουγγαρία

Αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ η Ουγγαρία

Καθώς η διαδικασία του μηχανισμού αιρεσιμότητας συνεχίζεται, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ – δηλαδή το 65% των κονδυλίων που λαμβάνει από τρία διαφορετικά προγράμματα υπό την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καθώς η διαδικασία του μηχανισμού αιρεσιμότητας συνεχίζεται, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ – δηλαδή το 65% των κονδυλίων που λαμβάνει από τρία διαφορετικά προγράμματα υπό την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής. Η πρόταση βρέθηκε ήδη υπό συζήτηση στο τραπέζι του συμβουλίου των μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., αν και η Κομισιόν έχει ζητήσει να μη ληφθεί απόφαση έως και τη 19η Νοεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για τη σύσταση μιας Αρχής Ακεραιότητας από την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και η κυβέρνησή του είχαν λάβει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες τον Απρίλιο, όταν ενεργοποιήθηκε επίσημα –για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του– ο μηχανισμός αιρεσιμότητας για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου και την κακοδιαχείριση κονδυλίων για την προστασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η ουγγρική κυβέρνηση απάντησε ύστερα από μήνες με πρόταση για διορθωτικά μέτρα, τα οποία, ωστόσο, δεν επαρκούν ως εγγύηση βελτίωσης, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αναμένουν αποτελέσματα στην πράξη.

Τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης Ορμπαν αφορούν κυρίως τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και, παράλληλα με την ίδρυση της Αρχής Ακεραιότητας, προβλέπουν τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας κατά της διαφθοράς. Ωστόσο, άτομα που παρακολουθούν στενά το ζήτημα της Ουγγαρίας υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της χώρας είναι διαρθρωτικά και δεν μπορούν να επιλυθούν με πίστη σε υποσχέσεις που επετεύχθησαν υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων.

Μέλη της κοινωνίας πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία έχουν καταγγείλει στο παρελθόν ότι το κυβερνών κόμμα Fidesz έχει αναπτύξει εδώ και μία δεκαετία δίκτυα στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη διο-χέτευση των κονδυλίων μόνο στους υποστηρικτές του. Οπως είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο η ευρωβουλευτής Gwendoline Delbos-Corfield, εισηγήτρια της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για το ζήτημα της Ουγγαρίας, η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα υβριδικό καθεστώς με πρόσοψη δημοκρατίας, που συγκαλύπτει τις τάσεις αυταρχικής διακυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η Ουγγαρία εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα ως προς την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και του κρατικού εισαγγελέα, που δεν εμπίπτουν στον μηχανισμό για το κράτος δικαίου, δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς και των αντιδημοκρατικών πρακτικών, υποστήριξε, επίσης την Τρίτη, πληθώρα ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια ενώπιον του Ευρωπαίου επιτρόπου για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν.

Εξάλλου, η απάντηση της κυβέρνησης Ορμπαν ήρθε τη στιγμή που η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά σε μια οικονομική κρίση και υπό σημαντική χρονική πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου για την πρόσβαση σε 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προορίζονταν αρχικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα οδηγούσε στο να χάσει το 70% των κονδυλίων. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Ε. φέρεται να διαθέτει διαπραγματευτικά όπλα ώστε να πιέσει τις ουγγρικές αρχές προς μια αλλαγή πορείας, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT