ΗΠΑ: Ο πόροι της Αφρικής χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο ρόλος της ομάδας Wagner

ΗΠΑ: Ο πόροι της Αφρικής χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο ρόλος της ομάδας Wagner

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν Ρώσους μισθοφόρους ότι εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, στο Σουδάν και σε άλλες περιοχές με στόχο τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν Ρώσους μισθοφόρους ότι εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, στο Σουδάν και σε άλλες περιοχές προκειμένου να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, κάνοντας λόγο για «αντιρωσική οργή».

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ότι η ομάδα μισθοφόρων Wagner εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους με «τα παράνομα κέρδη να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».

«Μην κάνετε λάθος: οι άνθρωποι σε όλη την Αφρική πληρώνουν βαρύ τίμημα εξαιτίας των πρακτικών του ομίλου Wagner και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση ενόπλων ομάδων μέσω της παράνομης διακίνησης φυσικών πόρων στην Αφρική.

Η ομάδα Wagner, η οποία στελεχώνεται από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έχει πολεμήσει στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και άλλες χώρες. Ιδρύθηκε το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, και άρχισε να υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι λυπάται που ο Τόμας-Γκρίνφιλντ έθεσε το θέμα της «ρωσικής υποστήριξης στους Αφρικανούς εταίρους». «Αυτό αποκαλύπτει τα πραγματικά σχέδια και τους στόχους τους – αυτό που πραγματικά χρειάζονται από τις αφρικανικές χώρες», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT