Υπάρχουν και άλλα έγγραφα που κατέχει παρανόμως ο Τραμπ;

Υπάρχουν και άλλα έγγραφα που κατέχει παρανόμως ο Τραμπ;

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο τέως πρόεδρος συμμορφώθηκε πλήρως, επιστρέφοντας όλα τα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύει ότι ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιστρέψει όλα τα έγγραφα που πήρε μαζί του αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο. Αυτό μετέφερε ο επικεφαλής αντικατασκοπείας του υπουργείου, Τζέι Μπρατ, στους συνηγόρους του Τραμπ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ότι οι Αρχές διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το εάν ο πρώην πρόεδρος συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα για επιστροφή όλων των εγγράφων στα Εθνικά Αρχεία.

Δεν είναι σαφές τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ανακτήσει τα έγγραφα που θεωρεί ότι ενδεχομένως κατέχει ακόμα ο Τραμπ. Ούτε είναι σαφές αν έχουν προκύψει νέα στοιχεία μετά τις έρευνες των Αρχών στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Οι επιτόπιες έρευνες έγιναν έπειτα από 18 μήνες προσπαθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να πείσει τον πρώην πρόεδρο να επιστρέψει όσα έγγραφα πήρε μαζί του μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο τέως πρόεδρος συμμορφώθηκε πλήρως, επιστρέφοντας όλα τα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία.

Διχασμένοι

Η νομική ομάδα του Τραμπ φαίνεται ότι έχει διχαστεί ως προς την ενδεδειγμένη στρατηγική. Κάποιοι προτείνουν μια απάντηση με στοιχεία συμβιβασμού, δηλαδή την πρόσκληση εξωτερικής εταιρείας για νέες έρευνες, ενώ άλλοι τον συμβουλεύουν να διατηρήσει μια πιο μαχητική στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επικρατήσει το δεύτερο στρατόπεδο. Στο υλικό που είχε παραμείνει στο Μαρ-α-Λάγκο εντοπίσθηκαν περισσότερα από 300 απόρρητα έγγραφα, εκ των οποίων κάποια συγκαταλέγονται στα πλέον απόρρητα που μπορεί να φθάσουν στο γραφείο ενός προέδρου. Εντοπίσθηκαν επίσης δεκάδες κενοί φάκελοι που έγραφαν ότι περιείχαν απόρρητα έγγραφα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί την άδεια να εξετάσει τα έγγραφα ώστε να εντοπίσει κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους και έτσι να φθάσει πιο εύκολα σε συμπέρασμα για άλλα έγγραφα που πιθανώς απουσιάζουν. «Το υπουργείο και το FBI χρησιμοποιούνται ως πολιτικά όπλα ξοδεύοντας εκατομμύρια από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για να οργανώνουν το ένα κυνήγι μαγισσών μετά το άλλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Τέιλορ Μπούντοβιτς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μια σειρά επιλογών, πέρα από ένα νέο ένταλμα ερευνών. Η μία θα ήταν να ζητήσει από το δικαστήριο που χειρίζεται την υπόθεση να λάβει μια ένορκη δήλωση από τον Τραμπ ότι έχει επιστρέψει όλα τα έγγραφα. Αν το κάνει αυτό, μπορεί να στριμώξει τον Τραμπ στη γωνία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT