Στήριξη της Ουκρανίας από το G7

Με πρόσθετη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απάντησε η έκτακτη, διαδικτυακή σύνοδος κορυφής της ομάδας G7 στα κύματα των ρωσικών βομβαρδισμών που έπληξαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενεργειακές εγκαταστάσεις, σιδηροδρόμους, κέντρα τηλεπικοινωνιών και άλλες υποδομές της Ουκρανίας

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, αν και σε μικρότερη έκταση, τα κύματα ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών υποδομών σε μεγάλα αστικά κέντρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους ηγέτες της ομάδας G7 ζητώντας άμεσα μέτρα στρατιωτικής στήριξης της χώρας του, με προτεραιότητα την αεράμυνα.

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης είχαν διαδικτυακή σύνοδο με κεντρικά θέματα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι επτά προειδοποιούν τη Ρωσία με «βαριές συνέπειες» αν κάνει χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων και δεσμεύονται για συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. 

Περικοπές στην ενέργεια

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ενώ μεγάλο μέρος του Λβιβ, στα δυτικά, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω ζημιών που προκάλεσαν ρωσικοί πύραυλοι. Οπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τα ρωσικά πλήγματα του τελευταίου διημέρου είχαν ως κύριο στόχο ενεργειακές υποδομές, κέντρα τηλεπικοινωνιών και αρχηγεία του στρατού. 

Μεγάλα τμήματα της χώρας βυθίστηκαν στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα το Κίεβο να αναστείλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, σε μια στιγμή που η ήπειρος ήδη αντιμετώπιζε ενεργειακή κρίση.

Χθες η Ουκρανία ανακοίνωσε την περικοπή κατά 30% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Μολδαβία, η οποία κινδυνεύει άμεσα με αποσταθεροποίηση λόγω του πολέμου. Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις τιμών κατασκηνώνουν κάθε βράδυ έξω από το κοινοβούλιο και την οικία της πρωθυπουργού Μάγια Σάντου, ζητώντας την παραίτησή της. Η Σάντου έδωσε εντολή στην αστυνομία να αντιμετωπίσει με σιδηρά πυγμή τους διαδηλωτές, κατηγορώντας τους για «προδοσία της πατρίδας» και υποστηρίζοντας ότι «υπόσχονται στη Μόσχα πως θα εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση που θα είναι πιστή στη Ρωσία». Φιλορώσοι αυτονομιστές που επιζητούν την απόσχιση από τη Μολδαβία έχουν μετατρέψει σε κράτος εν κράτει την περιοχή της Υπερδνειστερίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και η Ρωσία δια-τηρεί εκεί ειρηνευτική δύναμη.

Μια άλλη πρώην σοβιετική Δημοκρατία, η Λευκορωσία, βρίσκεται κοντά στο να εμπλακεί άμεσα στην ουκρανική κρίση, ύστερα από τις προχθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι θα δημιουργηθεί κοινό στρατιωτικό σώμα με τη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η ανησυχία ενισχύθηκε χθες, καθώς το Μινσκ ανακοίνωσε ότι άρχισαν ασκήσεις ετοιμότητας του στρατού της χώρας λόγω ενδείξεων για πιθανές επιθετικές ενέργειες της Ουκρανίας.

Τα κύματα των πυραυλικών επιθέσεων χαροποίησαν τους πιο επιθετικούς κύκλους της Ρωσίας, οι οποίοι πίεζαν τον πρόεδρο Πούτιν για πιο αποφασιστική απάντηση στην ουκρανική αντεπίθεση των τελευταίων εβδομάδων. Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένος 100%», ενώ τη συνέχιση με αμείωτο ρυθμό των βομβαρδισμών ζήτησε ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. Πάντως, ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ εκτίμησε ότι τα ρωσικά πυρομαχικά εξαντλούνται και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις προετοιμασιών της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων. Υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μεγάλη απειλή για το σύνολο της Δύσης λόγω της τεράστιας οικονομικής και τεχνολογικής ισχύος της.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μιλήσει με την Τουρκία ή και με τις ΗΠΑ για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου και ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 στην Ινδονησία, τον επόμενο μήνα. «Αν υπάρξει πρόταση, θα την εξετάσουμε», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. 

Αύριο Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί στην Αστάνα του Καζακστάν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προτείνει συνάντηση κορυφής Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Συστάσεις Σόιμπλε

Η Δύση δεν πρέπει να υποκύψει στον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν, δήλωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «τελικά θα κάνει λογικές επιλογές». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο της Bild, ο τέως πρόεδρος της γερμανικής Βουλής δήλωσε ότι η στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί, παρά «τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας που όλοι υφιστάμεθα» και υποστήριξε ότι οι Γερμανοί είναι «κακομαθημένοι», αφού προβάλλουν υπερβολικές αξιώσεις από το κράτος σε δύσκολες στιγμές σαν τη σημερινή. Στην ένσταση του δημοσιογράφου, «μα αυτόν τον χειμώνα οι Γερμανοί θα ξεπαγιάσουν», η απάντηση θύμιζε έναν Σόιμπλε από τα παλιά: «Ε, τότε, βάλτε ένα πουλόβερ. Ή και δύο πουλόβερ. Μην κλαψουρίζετε, απλά αναγνωρίστε ότι ορισμένα πράγματα δεν είναι δεδομένα». Οσο για το ενδεχόμενο μπλακ άουτ, η σύσταση του βετεράνου πολιτικού ήταν: «Το ρεύμα μπορεί να κοπεί κάποιες φορές. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε πάντα στο σπίτι σας μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό μπαταρίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT