Ταϊβάν: Το Πεκίνο βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεσηκώνει υβριδικές στρατηγικές

Ταϊβάν: Το Πεκίνο βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεσηκώνει υβριδικές στρατηγικές

Ο κομμουνιστικός στρατός έχει δανειστεί από την εμπειρία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, λέει αξιωματούχος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα εξετάζει την εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία για να αναπτύξει στρατηγικές «υβριδικού πολέμου» κατά της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones και ψυχολογικής πίεσης, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν μελετά προσεκτικά τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας για να ενημερώσει πώς μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που η Κίνα, η οποία θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως δικό της έδαφος, ανταποκριθεί στις απειλές για χρήση βίας για την επιβολή της αξίωσης κυριαρχίας της.

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο για να εκφράσει την οργή της για μια επίσκεψη στην Ταϊπέι από την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, και έχει διατηρήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες από τότε, αν και με περιορισμένο ρυθμό.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν Τσεν Μινγκ-Τονγκ είπε ότι η Κίνα έδινε επίσης προσοχή στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

«Φέτος, ο κομμουνιστικός στρατός έχει δανειστεί από την εμπειρία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας για να αναπτύξει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ταϊβάν και να ενισχύσει την εκπαίδευση και την προετοιμασία του ενάντια σε ισχυρούς εχθρούς», είπε στους νομοθέτες.

Μετά τις ασκήσεις της Κίνας τον Αύγουστο, επέκτεινε τη «γκρίζα ζώνη» και τις υβριδικές δραστηριότητές της κατά της Ταϊβάν, ειδικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν πετάξει τόσο κοντά σε ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά στα ανοικτά των ακτών της Κίνας όσο και στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, είπε ο Τσεν.

Η Ταϊβάν λέει ότι η πολεμική εκστρατεία της Κίνας στη «γκρίζα ζώνη» περιλαμβάνει παράτυπες τακτικές για να εξουθενώσει έναν εχθρό χωρίς να καταφύγει σε ανοιχτή μάχη, όπως το να πετάει συχνά στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν και να αναγκάζει την αεροπορία της Ταϊβάν να αναμετρηθεί.

Η Κίνα δημοσίευσε στο διαδίκτυο εικόνες του στρατού της Ταϊβάν για να τον «συκοφαντεί» και να επιτεθεί στην κυβέρνηση, είπε, αναφερόμενος σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Αύγουστο με Ταϊβανέζους στρατιώτες σε υπεράκτια νησιά που τραβήχτηκαν από drones.

Αυτές οι δραστηριότητες «τονίζουν ότι οι Κινέζοι κομμουνιστές έχουν αυξήσει τον γνωστικό τους πόλεμο, τις δραστηριότητες της γκρίζας ζώνης και άλλες υβριδικές μεθόδους, που έχουν αποτελέσει μια νέα μορφή απειλής για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Τσεν.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Κίνα κατηγόρησε την Ταϊβάν για την αύξηση των εντάσεων, λέγοντας ότι «συνεργάζεται» με ξένες δυνάμεις εναντίον του Πεκίνου για να προωθήσει την επίσημη ανεξαρτησία του νησιού.

Ο Τσεν είπε ότι οι στρατιωτικές απειλές της Κίνας συνέδεσαν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους προς την Ταϊβάν για να διασφαλίσουν ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία δεν θα επαναληφθεί στα στενά της Ταϊβάν.

Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα της Ταϊβάν να αντιμετωπίσει την Κίνα και θα αποτρέψει «τα σχέδια της να επιτεθούν στην Ταϊβάν», είπε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT