Ο Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει τη σχέση με το Ριάντ

Ο Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει τη σχέση με το Ριάντ

Η απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ενισχύει το ρωσικό καθεστώς και ενδέχεται να εκτινάξει την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σχέση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας επαναξιολογεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αντιδρώντας στη συμφωνία Ριάντ – Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Πρόκειται για μια απόφαση που ενισχύει το ρωσικό καθεστώς και ενδέχεται να εκτινάξει την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. 

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χθες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε απολύτως σαφής ότι η σχέση Ριάντ – Ουάσιγκτον πρέπει να επαναξιολογηθεί». 

Ο Τζον Φ. Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικών «αντιποίνων», υπό τη μορφή μέτρων, όπως πρότειναν εξέχοντα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, εξοργισμένοι με την απόφαση του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC Plus, που εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν είναι το «πάγωμα» της συνεργασίας Ριάντ – Ουάσιγκτον σε θέματα ασφαλείας, που περιλαμβάνει την πώληση όπλων, αλλά και την αφαίρεση της ασυλίας από τα μέλη του OPEC ώστε να είναι δυνατή η άσκηση διώξεων εναντίον τους για παραβίαση της αμερικανικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

«Ο πρόεδρος έχει προφανώς απογοητευθεί από την απόφαση του OPEC και θα θελήσει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, προκειμένου να εξευρεθεί η ορθή σχέση που πρέπει να συνδέει τις ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Κίρμπι, επισημαίνοντας την επείγουσα φύση της κατάστασης. «Το χρονοδιάγραμμα είναι το παρόν και πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θελήσει να ξεκινήσει τις συζητήσεις αμέσως. Δεν πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι κάτι που μπορεί ή πρέπει να περιμένει για πολύ».

Πυρά Μενέντεζ

Μία μόλις ημέρα νωρίτερα, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επέκρινε με δριμύτητα τη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζοντας ότι πρακτικά υποστηρίζει τη βάρβαρη, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε το άμεσο πάγωμα «κάθε μορφής συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του προκειμένου να εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ. «Απλώς δεν υπάρχει χώρος για διπλό παιχνίδι σε αυτήν τη σύρραξη· είτε υποστηρίζεις τον ελεύθερο κόσμο, που προσπαθεί να σταματήσει έναν εγκληματία πολέμου από την εξάλειψη μιας ολόκληρης χώρας από τον χάρτη, είτε υποστηρίζεις έναν εγκληματία πολέμου. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο, με μια ειδεχθή απόφαση, που εκπορεύθηκε αποκλειστικά από το οικονομικό συμφέρον», κατέληξε ο γερουσιαστής.

Κριτική για την επίσκεψη

Η προθυμία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία αντικατοπτρίζει σαφή μεταστροφή της στάσης ενός προέδρου που προσπάθησε να βελτιώσει τις διακρατικές σχέσεις των δύο. Ταυτόχρονα, απηχεί την μήνιν που προκάλεσε στον Λευκό Οίκο η απόφαση της ομάδας OPEC Plus, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου μέχρι και δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε έντονη κριτική για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο και τον φιλικό χαιρετισμό του στον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Προεκλογικώς είχε δεσμευθεί ότι θα καθιστούσε τη χώρα διεθνή παρία λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Tζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post και κατοίκου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CIA, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έδωσε την εντολή για την επιχείρηση που κατέληξε στη δολοφονία και στην κατακρεούργηση του δημοσιογράφου το 2018.

Η οργή που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου ενισχύθηκε από την κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων αμάχων.
Οι Δημοκρατικοί, πάντως, προσεγγίζουν το θέμα της Σαουδικής Αραβίας περισσότερο ως αντίδραση στην πρόθεση της χώρας να συμβάλει στην επιθετικότητα του προέδρου Πούτιν παρά στην αύξηση της τιμής της βενζίνης πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT