Μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Τζες Ρομάνο εγκατέλειψε την Καλιφόρνια και εγκαταστάθηκε στην Κροατία. Ηταν η τρίτη που έλαβε την άδεια παραμονής ψηφιακού νομά, που θεσπίστηκε το 2021. «Οταν εργαζόμουν στο γραφείο, ο χρόνος ανάπαυλας και κυρίως η ευελιξία σχετικά με το πότε, πού και πώς μπορώ να εργαστώ ήταν περιορισμένη. Σήμερα μπορώ να ζήσω και να εργαστώ από νέους τόπους που με σαγηνεύουν», λέει.
Η COVID-19 σταδιακά περνάει στο παρασκήνιο και η επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά τουλάχιστον την εργασία, έχει συντελεστεί. Πολλές εταιρείες, όμως, αναγνωρίζουν τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η πανδημία στον τομέα της απασχόλησης και επιτρέπουν στους εργαζομένους τους μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον τόπο εργασίας τους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Μία από αυτές είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται την ταξιδιωτική μηχανή Κayak. Από την αρχή της πανδημίας υιοθέτησε την εξ αποστάσεως εργασία, επιτρέποντας στους εργαζομένους να εγκατασταθούν οπουδήποτε η εταιρεία είχε νόμιμη έδρα, δηλαδή σε 25 διαφορετικές χώρες.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Στιβ Χάφνερ της Κayak λέει: «Προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε τους ταλαντούχους νέους υπαλλήλους με τα υπέροχα γραφεία μας. Ο ανταγωνισμός σήμερα έχει αλλάξει επίπεδο και αφορά την εργασιακή ευελιξία».
Πολλές εταιρείες
Παρόμοιες πολιτικές –«εργαστείτε από όπου επιθυμείτε»– εφαρμόζουν πολλές εταιρείες, όπως Twitter, Spotify και Airbnb. Εκθεση που εκπονήθηκε από την Gartner Inc., εταιρεία ερευνών και συμβούλων και δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς, διαπίστωνε ότι «στα τέλη του 2021 το 51% των “εργαζομένων γνώσης” (από φαρμακοποιούς μέχρι προγραμματιστές, λογιστές, επιστήμονες, κ.ά.) θα εργάζονται εξ αποστάσεως, ποσοστό διπλάσιο από του 2019».
Καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν την ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας, χώρες, εταιρείες, ξενοδοχεία προσπαθούν να ακολουθήσουν την τάση με διευκολύνσεις, όπως βίζες, γραφεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Καθώς οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι αυξάνονται, κυβερνήσεις, εταιρείες ταξιδιών, ο τομέας της φιλοξενίας και φυσικά επιχειρηματίες αναζητούν καινοτόμους τρόπους ώστε οι άνευ έδρας επαγγελματίες να κάνουν σπίτι τους όλο τον πλανήτη.
Περισσότερα από 20 κράτη χορηγούν ειδικές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς, ώστε να ζήσουν και να εργαστούν εξ αποστάσεως από τη χώρα τους. Ανάμεσά τους η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Νορβηγία και η Γεωργία. Η Ισπανία έχει στα σκαριά τη σχετική νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, διευκολύνοντας την εγκατάσταση των εργαζομένων εξ αποστάσεως και των οικογενειών τους. Το ίδιο κάνει στη Λατινική Αμερική η Βραζιλία και η Κόστα Ρίκα, ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Αμερικανούς ψηφιακούς νομάδες. Οσοι προτιμούν την Ασία μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν από την Ταϊλάνδη, το Μπαλί, τον Μαυρίκιο ή το Ντουμπάι.
Την ίδια τάση υιοθετούν επιχειρήσεις όπως η Airbnb, η οποία θεσμοθέτησε το πρόγραμμα «Εργάσου και ζήσε οπουδήποτε». Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Μπράιαν Τσέκι, σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, ανέφερε: «Ο κόσμος κινείται προς την εξ αποστάσεως εργασία. Η καλύτερη λύση πρέπει να συνδυάζει τα καλύτερα του ψηφιακού κόσμου και τα καλύτερα του φυσικού κόσμου». Οι εργαζόμενοι στην Airbnb μπορούν να εργαστούν σε 170 χώρες, για 90 ημέρες σε κάθε διαφορετικό τόπο.
Αυτή την τάση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως η Accor και πολλές άλλες, που προσφέρουν πλήρως εξοπλισμένους χώρους εργασίας για τους ψηφιακούς νομάδες.
Διαλέξεις και πληροφορίες
Σήμερα, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, οι επίδοξοι ψηφιακοί νομάδες έχουν πλήθος πηγών πληροφόρησης σχετικά με το τι πρόκειται να βιώσουν. Η Ρουένα Χένιγκαν, παγκοσμίως αναγνωρισμένη ειδική στην εξ αποστάσεως εργασία, με βάση την Ισπανία, εισήγαγε στην πλατφόρμα LinkedIn Learning τη σειρά διαλέξεων «Πώς να γίνετε ψηφιακός νομάς», που καλύπτει όλα τα σημεία αυτής της περιπέτειας. Επίσης είναι σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Boundless Life, που ειδικεύεται στα οικογενειακά ταξίδια των ψηφιακών νομάδων, προσφέρει επιπλωμένα διαμερίσματα και χώρους εργασίας, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά σε Πορτογαλία, Ελλάδα και από τον Ιανουάριο στην Ιταλία.
Δύο ακόμη πλατφόρμες, oι Remote Dream και Nomad Stays βοηθούν τους ψηφιακούς νομάδες να βρουν κατοικία με έτοιμους εργασιακούς χώρους και γρήγορο WiFi. Ο οδηγός της Kayak «Εργασία από οπουδήποτε», επίσης, κατατάσσει τις πιο ιδανικές χώρες για εργασία εξ αποστάσεως σε κατηγορίες με βάση τη ζώνη ώρας, τον καιρό, την ασφάλεια και την κοινωνική ζωή. Οπως τονίζει ο Χάφνερ, «από τη στιγμή που θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον λαβύρινθο των κανονισμών που διέπουν την εργασία από οποιοδήποτε σημείο της Γης επιλέγει καθένας, τότε όλοι θα γίνουμε πολίτες του κόσμου».