Μεσαιωνικό το κελί του Ουάινσταϊν

Ο δικηγόρος του καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης του πρώην κινηματογραφικού παραγωγού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι συνθήκες κράτησης του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν είναι μεσαιωνικές», κατήγγειλε χθες ο δικηγόρος του Μαρκ Βέρκσμαν, κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που άρχισε τη Δευτέρα στο κακουργιοδικείο του Λος Αντζελες. Ο Βέρκσμαν διατύπωσε φόβο ότι ο πελάτης του δεν θα καταφέρει να επιβιώσει από τη δοκιμασία, καθώς ενδέχεται να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. «Οι συνθήκες κράτησής του απέχουν από κάθε έννοια υγιεινής», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι ο Ουάινσταϊν παραμένει αβοήθητος επί ώρες καθηλωμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο, στον χώρο κράτησης του δικαστηρίου, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα. Η πρόεδρος της έδρας Λίζα Β. Λεντζ δεσμεύθηκε να συζητήσει το πρόβλημα με την υπηρεσία του σερίφη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. «Δεν υποβαθμίζω τις καταγγελίες, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορώ να κάνω», δήλωσε, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό για την έλλειψη τουαλέτας. Επειτα από αυτό, ο Βέρκσμαν απλώς τόνισε ότι η τουαλέτα είναι μεσαιωνική.

Εντεκα βιασμοί

Ο 70χρονος πρώην παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών για βιασμούς στη Νέα Υόρκη, έχοντας ομολογήσει πριν από δύο χρόνια 11 βιασμούς και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Μία από τις κατηγόρους του είναι η Τζένιφερ Σίμπελ-Νιούσομ, σκηνοθέτις και ηθοποιός, αλλά και σύζυγος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ. Οι καταγγέλλουσες θα καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, εφόσον δεν το επιθυμούν. Η Σίμπελ και ορισμένες ακόμη συμφώνησαν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο δικηγόρος του καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης του πρώην κινηματογραφικού παραγωγού.

Η 48χρονη Σίμπελ είχε εμφανισθεί σε μικρούς ρόλους σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μεταξύ 2002 και 2011. Η σύζυγος του Νιούσομ έγραψε για την εμπειρία της με τον Ουάινσταϊν σε άρθρο της το 2017 στην ιστοσελίδα Huffington Post, μετά τις αποκαλύψεις των New York Times και του New Yorker για τη δράση του βιαστή παραγωγού, που έδωσαν το έναυσμα για το κίνημα #MeToo. Στο άρθρο της, πάντως, η Σίμπελ δεν διηγήθηκε λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχθηκε από τον Ουάινσταϊν.

Ο κατάλογος των μαρτύρων υπερβαίνει τα 270 ονόματα, αν και μόνο το ήμισυ από αυτούς αναμένεται να καταθέσει. Τα ονόματα των περισσότερων μαρτύρων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ακόμη μία μάρτυρας, που δέχθηκε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, είναι η ηθοποιός και μοντέλο Λόρεν Γιανγκ, η κατάθεση της οποίας υπήρξε καθοριστική στη δίκη της Νέας Υόρκης.

Στο αποκαλυπτικό άρθρο της η Σίμπελ είχε γράψει: «Ημουν αφελής και δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ την πίεση που μου ασκούσε. Με προσκάλεσε ένα βράδυ, δήθεν για να μου προτείνει κάποιο ρόλο, στο ξενοδοχείο Peninsula του Τορόντο, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου. Τα μέλη του προσωπικού μάς σέρβιραν και παρέμεναν στη σουίτα του Ουάινσταϊν, όταν ξαφνικά εξαφανίσθηκαν όλοι, αφήνοντάς με μόνη με αυτόν τον πανίσχυρο και φορτικό θρύλο του Χόλιγουντ».

Η δίκη στο Λος Αντζελες θεωρήθηκε αρχικά ότι έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο Ουάινσταϊν θα παραμείνει στις φυλακές της Νέας Υόρκης για άλλα 21 χρόνια. Αν βρεθεί ένοχος από το δικαστήριο της Καλιφόρνιας, ο Ουάινσταϊν αντιμετωπίζει τα ισόβια δεσμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT