Πρόταση Πούτιν στον Ερντογάν: Στη θέση της Γερμανίας η Τουρκία

Πρόταση Πούτιν στον Ερντογάν: Στη θέση της Γερμανίας η Τουρκία

Στο τραπέζι Πούτιν και Ερντογάν εναλλακτικός κόμβος για το αέριο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση της Μόσχας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο διοχέτευσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέπτυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν, στην τέταρτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών κατά τους τρεις τελευταίους μήνες. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν, στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), ένωσης στην οποία μετέχουν 27 χώρες.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του την πρόταση που διατύπωσε προ ημερών σε ενεργειακό φόρουμ που έλαβε χώρα στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προσφέρει την πιο αξιόπιστη οδό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ύστερα από τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική, τον περασμένο μήνα. Η Ρωσία κατηγορεί, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, την Αμερική για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ενώ επιδιώκει να ανακατευθύνει προς την Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας το φυσικό αέριο που προοριζόταν για τη Βαλτική.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο τουρκικός κόμβος θα ήταν «μια πλατφόρμα όχι μόνο για τις προμήθειες αλλά και για τον καθορισμό των τιμών» του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. «Οι εν λόγω τιμές βρίσκονται σήμερα σε αστρονομικά ύψη. Μπορούμε να ρυθμίσουμε εύκολα τα φυσιολογικά επίπεδα τιμών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Ερντογάν δεν εμφανίζεται να απαντάει στην πρόταση Πούτιν στα αποσπάσματα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολές σε συνεργάτες τους για την ταχεία και λεπτομερειακή εξέταση της ρωσικής πρότασης.

Σε έγγραφο των τελευταίων ημερών της καγκελαρίας της Μέρκελ αναφέρεται πως η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν θέτει σε κίνδυνο τα ενεργειακά αποθέματα της Γερμανίας.

Τουρκικά Μέσα έγραφαν χθες ότι ο Ερντογάν θα έθετε στον Πούτιν πρόταση να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση ανωτάτου επιπέδου Ρωσίας – Δύσης, αλλά ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Από την πλευρά του ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, επέμεινε ότι λόγω της ανησυχητικής κλιμάκωσης στα πεδία μαχών η ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας είναι ακόμη περισσότερο επιτακτική.

Στην Αστάνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχ Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, με κύριο αντικείμενο τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στις αγορές ενέργειας. Μεγάλος «παίκτης» στις αγορές φυσικού αερίου, το Κατάρ κρατάει σε γενικές γραμμές ουδέτερη στάση στο Ουκρανικό, αλλά πρόσφατα δυσαρέστησε τη Μόσχα παίρνοντας αποστάσεις από τις προσαρτήσεις. Στη CICA μετέχουν, πλην της Ρωσίας, άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, η Κίνα, η Ινδία, αραβικές χώρες και κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας. Το Καζακστάν, που φιλοξενεί τη σύνοδο, έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά πρόσφατα δημιουργήθηκαν τριβές μεταξύ των δύο χωρών όταν η Μόσχα απαίτησε την απέλαση του Ουκρανού πρεσβευτή στη χώρα. Οι Αρχές του Καζακστάν αρνήθηκαν και επέπληξαν τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο που αποτιμούσε τον αγωγό Nord Stream 2 το 2021, μόλις τέσσερις μήνες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο επίμαχο ντοκουμέντο, που υιοθετήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της καγκελαρίας της Αγκελα Μέρκελ, αναφέρεται πως η αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν θέτει σε κίνδυνο τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Η «αφελής», όπως τη χαρακτηρίζει το Politico, άποψη για τους κινδύνους της πρόσδεσης του Βερολίνου στο ρωσικό αέριο αγνοεί τις προειδοποιήσεις συμμάχων του, όπως της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Ερωτώμενη η κα Μέρκελ, απάντησε ότι δεν μετανιώνει καθόλου για τις αποφάσεις της καθώς «πάντα ενεργείς με βάση την χρονική στιγμή που βρίσκεσαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT