Ουκρανία: Κρίσιμες ημέρες και ώρες για τη Χερσώνα

Ουκρανία: Κρίσιμες ημέρες και ώρες για τη Χερσώνα

Προ των πυλών της ρωσοκρατούμενης πόλης ο ουκρανικός στρατός, που επιχειρεί κίνηση-τανάλια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις φαίνεται να βρίσκεται η ρωσοκρατούμενη περιφέρεια της Χερσώνας στον ουκρανικό Νότο τις επόμενες ώρες και ημέρες, με τον ουκρανικό στρατό να προελαύνει στην περιοχή, την κατοχική διοίκηση να καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν αμέσως την πόλη και το Κίεβο να κάνει λόγο για μεταφορά-απαγωγή κατοίκων προς τη Ρωσία.

Τον τελευταίο μήνα ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 75 οικισμούς στη βόρεια και δυτική πλευρά της περιφέρειας που συνορεύει με την Κριμαία. Πλέον απειλεί ανοικτά τους Ρώσους στην πιο σημαντική πόλη που έχουν κατακτήσει από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Προ της επερχόμενης ουκρανικής επέλασης από τον ικανότατο, ενισχυμένο και άρτια πλέον εξοπλισμένο στρατό των Ουκρανών, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας των δυνάμεων του Νότου («Γιουγκ»), οι Ρώσοι βλέπουν ότι θα είναι δύσκολο να κρατήσουν τη Χερσώνα, γι΄αυτό και το κάλεσμα στους κατοίκους για αποχώρηση από την περιοχή που μόλις πριν μερικές μέρες υποτίθεται ότι ψήφισε να γίνει κομμάτι της ρωσικής επικράτειας.

Ουκρανία: Κρίσιμες ημέρες και ώρες για τη Χερσώνα-1
Φίλοι της Ντινάμο Κιέβου υπογραμμίζουν ότι η Χερσώνα αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας (φωτ. Reuters).

Η ρωσική προπαγάνδα αναφέρει ότι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τόσο τη Χερσώνα όσο και τη Νόβα Κάχοφκα, κωμόπολη κοντά στη Χερσώνα, στα ανατολικά της, ωστόσο δεν προκύπτουν εικόνες κατεστραμμένων σπιτιών ή υποδομών στις περιοχές αυτές στις ρωσόφιλες ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί προτιμούν να προχωρούν χωριό-χωριό και να σφίξουν σαν τανάλια τη Χερσώνα.

Την Παρασκευή ο αναπληρωτής κυβερνήτης που έχουν τοποθετήσει οι Ρώσοι στη Χερσώνα, Κίριλ Στρεμούσοφ, προειδοποίησε ότι οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να ανοίξουν το φράγμα της Κάχοφκα ώστε να πλημμυρίσει μέρος της περιφέρειας και να γίνει ευκολότερη η διέλευση των ουκρανικών στρατευμάτων από τον Δνείπερο.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πραγματική απειλή πλημμύρας στην περιοχή της Χερσώνας», τόνισε. «Η αυξημένη εργασία των Ουκρανών Ναζί στον υδροηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή της Κάχοφκα στον Δνείπερο είναι ανησυχητική. Υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης του ηλεκτρικού ρεύματος, το Κίεβο θέλει να ανοίξει το φράγμα. Δεν μπορούν να το πετύχουν με βομβαρδισμό, επομένως, πιθανότατα έχουν κάποιο άλλο σχέδιο στο μυαλό τους».

Ουκρανία: Κρίσιμες ημέρες και ώρες για τη Χερσώνα-2

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση ανοίγματος του φράγματος, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πιθανότατα θα διέσχιζαν τον Δνείπερο κατά μήκος και θα προσπαθούσαν να πλησιάσουν τη Χερσώνα.

Δεν έχει άδικο. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, τους Ουκρανούς να οπλίζονται με περίσσια αποφασιστικότητα μετά και τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα της Δευτέρας αλλά και θάρρος μετά τις αλλεπάλληλες νίκες στα νότια και τα ανατολικά, φαίνεται ότι η κίνηση-τανάλια για περικύκλωση της Χερσώνας δεν θα αργήσει.

Με την απουσία των Τσετσένων μαχητών του Ραμζάν Καντίροφ και των μισθοφόρων της Wagner, που φαίνεται να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους ξανά στα ανατολικά, οι Ουκρανοί έχουν μπροστά τους μια σημαντική ευκαιρία για ανάκτηση της πόλης που από τον Μάρτιο βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.

Η Χερσώνα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Ρώσους καθώς αποτελεί το απαραίτητο πέρασμα για τη σύνδεση της Κριμαίας με τον Δνείπερο, τον ποταμό που μοιράζει στα δύο την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, TASS, BBC, Deutsche Welle, Ukrinform

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT