Τραμπ: Απίθανη θεωρείται μια κατάθεσή του για την 6η Ιανουαρίου

Τραμπ: Απίθανη θεωρείται μια κατάθεσή του για την 6η Ιανουαρίου

Στα βίντεο, βουλευτές ακούγονται να μιλούν με αγωνία στα τηλέφωνα, προσπαθώντας να πείσουν τον Τραμπ να ανακαλέσει τους οπαδούς του

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την κλήτευση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως, την οποία ψήφισε η ειδική επιτροπή έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 με στόχο να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, παρουσιάστηκαν πληθώρα νέων στοιχείων. Αυτά τοποθετούν τον Τραμπ στο επίκεντρο συνωμοσίας με στόχο την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Η επιτροπή περιγράφει πως ο Τραμπ, εξοργισμένος και ταπεινωμένος από την εκλογική του ήττα και αρνούμενος να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, προσπάθησε να κατέβει ανάμεσα στο πλήθος που ο ίδιος είχε καλέσει στην Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος γνώριζε ότι ορισμένοι από τους οπαδούς του οπλοφορούσαν και απειλούσαν με βίαιες πράξεις, καθώς το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να εγκρίνει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Σε εικόνες βίντεο που παρουσίασε η επιτροπή, μέλη του Κογκρέσου εμφανίζονται να κρύβονται σε ασφαλή αίθουσα του Καπιτωλίου, την ώρα της επίθεσης. Οι βουλευτές ακούγονται να μιλούν με αγωνία στα τηλέφωνα, προσπαθώντας να πείσουν τον Τραμπ να ανακαλέσει τους οπαδούς του, ενώ άλλοι καλούν κυβερνήτες σε κατάσταση πανικού ζητώντας την παρέμβαση της Εθνοφρουράς.

Παρατεταμένη διαμάχη

Η αναμενόμενη άρνηση του Τραμπ να καταθέσει θα οδηγήσει σε παρατεταμένη δικαστική διαμάχη. Ο τέως πρόεδρος έχει επιτεθεί δημόσια κατά της επιτροπής, αν και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συνεργάτες του έχει εκφράσει την προθυμία του να καταθέσει, εφόσον η διαδικασία μεταδοθεί ζωντανά από τηλεοπτικά δίκτυα.

Η απόφαση της επιτροπής ανακοινώνεται σε πολιτικά κρίσιμη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα κρίνουν μεταξύ άλλων τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας. Εάν, όπως προβλέπουν πολλές δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου τον Νοέμβριο, είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα διαλύσουν την επιτροπή τον Ιανουάριο και θα θέσουν στο αρχείο την έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Σε απόσπασμα του βίντεο τη στιγμή της επίθεσης, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι φαίνεται να συσκέπτεται και να συνομιλεί με συναδέλφους της μετά την απομάκρυνσή τους από το κτίριο του Καπιτωλίου. Η πρόεδρος ακούγεται να ζητάει επιτακτικά την ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς και να λέει, γυρνώντας προς συναδέλφους της: «Πιστεύετε αυτά που γίνονται;». Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ μιλάει στο τηλέφωνο εκλιπαρώντας τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Ρόζεν να επικοινωνήσει με τον Τραμπ και να του ζητήσει την απομάκρυνση του όχλου από το κτίριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT