Γάλλοι αθλητές του παρκούρ κατά ενεργειακής σπατάλης – Συμμετέχουν σε «αποστολές συσκότισης»

Γάλλοι αθλητές του παρκούρ κατά ενεργειακής σπατάλης – Συμμετέχουν σε «αποστολές συσκότισης»

Προπονούνται τις νύχτες στις πόλεις με ακροβατικά άλματα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τις ενεργοβόρες φωτεινές πινακίδες των καταστημάτων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Xαντζ Μπεναλίμα κινείται με ταχύτητα προς το κτίριο-στόχο, πατάει με το πόδι του τον τοίχο, αναπηδά και τεντώνει το χέρι του. Στην κορύφωση του άλματος κλείνει ένα διακόπτη, σε ύψος 3,5 μέτρα από το έδαφος. Ακούγεται το χαρακτηριστικό κλικ και αμέσως σβήνουν τα λαμπερά φώτα του διπλανού κουρείου. Οι φίλοι του, μόλις πατάει στο έδαφος, ζητωκραυγάζουν. Το κουρείο ήταν το δεύτερο, μακράς σειράς καταστημάτων, στα οποία οι νεαροί επέβαλαν συσκότιση.

Η δράση τέτοιων ομάδων αθλητών παρκούρ, που περιλαμβάνει τρέξιμο και άλματα πάνω από αστικά εμπόδια, έχει εξελιχθεί σε τάση. Οι αθλητές προπονούνται τις νύχτες στις γαλλικές πόλεις, θέτοντας εκτός λειτουργίας τις ενεργοβόρες φωτεινές πινακίδες των καταστημάτων, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της φωτορρύπανσης.

Τα εντυπωσιακά βίντεο που τους δείχνουν να σκαρφαλώνουν στις πέτρινες προσόψεις και να κρεμιούνται από τα μπαλκόνια, βυθίζοντας τους δρόμους στο σκοτάδι, με ένα μόνο «κλικ», είναι εξαιρετικά δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους τελευταίους μήνες, οι «αποστολές συσκότισης» απέκτησαν τεράστια απήχηση καθώς η Γαλλία έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω των προβλημάτων παροχής φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γάλλοι αθλητές του παρκούρ κατά ενεργειακής σπατάλης – Συμμετέχουν σε «αποστολές συσκότισης»-1
Κάποιες συνοικίες όπως το Σανς Ελιζέ συνιστούν αγαπημένο στόχο των αθλητών παρκούρ. Κατεβαίνοντας τη λεωφόρο, η ομάδα έσβησε μία προς μία τις υπέρλαμπρες πινακίδες πολυτελών καταστημάτων. [Mauricio Lima/The New York Times]

Αγαπημένος στόχων των νεαρών αθλητών είναι, φυσικά, το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός. Τα αξιοθέατα της πόλης σκοτεινιάζουν νωρίτερα από το καθιερωμένο, αλλά οι επιγραφές σε πολλά καταστήματα παραμένουν αναμμένες όλη τη νύχτα.

Ο Κέβιν Α, επικεφαλής του συλλόγου On The Spot Parkour, που έχει 20 μέλη, σημειώνει: «Ο καθένας προσφέρει στη συλλογική προσπάθεια με τον τρόπο του. Εμείς συμβάλλουμε με τις αθλητικές μας ικανότητες».

Γάλλοι αθλητές του παρκούρ κατά ενεργειακής σπατάλης – Συμμετέχουν σε «αποστολές συσκότισης»-2
[Mauricio Lima/The New York Times]

Πινακίδες και επιγραφές

Αρκετές φορές τον μήνα, οι νεαροί κάνουν παρκούρ στο Παρίσι κυνηγώντας φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες ή επιγραφές. Αυτό που αναζητούν είναι οι μικροί ηλεκτρικοί διακόπτες άμεσης ανάγκης, που, συνήθως, βρίσκονται σε ύψος τριών ή τεσσάρων μέτρων δίπλα στα καταστήματα και ελέγχουν την ηλεκτροδότηση των εξωτερικών φωτεινών πινακίδων. Δεν μπορούν, ωστόσο, να κάνουν τίποτα για τη φωταψία στις βιτρίνες.

Κάποιες συνοικίες όπως το Σανς Ελιζέ συνιστούν αγαπημένο στόχο τους. Κατεβαίνοντας τη λεωφόρο, η ομάδα έσβησε μία προς μία τις υπέρλαμπρες πινακίδες των πολυτελών καταστημάτων εκεί όπως Luis Vuitton, Longchamp, Rolex.

Πολλοί θεωρούν τον ακτιβισμό τους παράνομο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι απλώς συμβάλλουν στην τήρηση του νόμου.

Γάλλοι αθλητές του παρκούρ κατά ενεργειακής σπατάλης – Συμμετέχουν σε «αποστολές συσκότισης»-3
[Mauricio Lima/The New York Times]

Πριν από μία δεκαετία ο δήμος του Παρισιού επέβαλε στα καταστήματα να σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές και τις βιτρίνες μεταξύ 1 και 6 π.μ., χωρίς, ωστόσο, το μέτρο να τηρηθεί. H On The Spot Parkour εμπνεύστηκε τη δραστηριότητά της από την ομάδα Wizzy Gang στη Ρεν, η οποία πρώτη χρησιμοποίησε ακροβατικά άλματα για να θέτει εκτός λειτουργίας τις φωτεινές επιγραφές ήδη από το 2020. Οπως επισημαίνει ο 27χρονος Ματιέ Μπρουλάρ, μέλος της Wizzy Gang, «η γενιά μας επωμίστηκε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κανείς δεν πιστεύει ότι τη λύση θα δώσουν οι πολιτικοί ηγέτες. Οι περιπολίες συσκότισης αποδεικνύουν ότι τη λύση στα προβλήματα μπορεί και θέλει να δώσει η νέα γενιά».

Ο Α, μάλιστα, επισημαίνει ότι πολλά καταστήματα που δέχθηκαν την «επίσκεψη» των αθλητών, πλέον κλείνουν το ρεύμα τις νύχτες και ελπίζει πως το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT