Βρετανία: Στροφή 180 μοιρών από τον νέο ΥΠΟΙΚ – Φέρνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών

Βρετανία: Στροφή 180 μοιρών από τον νέο ΥΠΟΙΚ – Φέρνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έρχεται να ανατρέψει πλήρως όσα υποσχόταν έως και πριν από λίγες ημέρες η πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O 55χρονος Τζέρεμι Χαντ Έως θα μπορούσε να θεωρηθεί, έως και πριν από λίγα 24ωρα, όχι σύμμαχος αλλά εσωκομματικός αντίπαλος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Κι όχι αδικαιολόγητα. Ο ίδιος είχε άλλωστε όντως στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία της Συντηρητικής παράταξης ενώ πιο πρόσφατα είχε πάρει θέση και στο πλευρό του αντιπάλου της Τρας για την πρωθυπουργία, Ρίσι Σούνακ.

Ωστόσο πλέον, έπειτα από την ξαφνική χθεσινή αποπομπή του Κουάσι Κουαρτένγκ από το υπουργείο Οικονομικών και την πανθομολογούμενη πανωλεθρία του μίνι-προϋπολογισμού που είχαν παρουσιάσει οι Τρας και Κουαρτένγκ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Χαντ έρχεται να μαζέψει τα σπασμένα αναλαμβάνοντας, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία και σταθερότητα υπέρ της Συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαντ είναι ο τέταρτος πολιτικός που κάθεται στο τιμόνι του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών. Είχαν προηγηθεί οι: Ρίσι Σούνακ, Ναντίμ Ζαχάουι και Κουάσι Κουαρτένγκ.

Ο Χαντ πάντως από την πλευρά του έχει μακρά υπουργική προϋπηρεσία. Στο παρελθόν είχε περάσει από τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας και Πολιτισμού.

Θα χρειαστεί να λάβουμε «δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο ίδιος σήμερα μιλώντας στο BBC. Έγιναν λάθη που τώρα διορθώνονται, συνέχισε ο 55χρονος προτού ανακοινώσει… αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών: τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή από όσα είχε ανακοινώσει η Λιζ Τρας πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Οι φόροι δεν πρόκειται να μειωθούν στον βαθμό που πολλοί ήλπιζαν, και ορισμένοι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαντ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι και τα υπουργεία θα κληθούν να κάνουν οικονομία.

Με πληροφορίες από BBC 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT