Σε ξένους πράκτορες αποδίδει τα φονικά επεισόδια το Ιράν

Σε ξένους πράκτορες αποδίδει τα φονικά επεισόδια το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί Κούρδους και ΗΠΑ για τους νεκρούς από την πυρκαγιά σε φυλακή, ενώ έχουν πεθάνει πάνω από 240 διαδηλωτές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τα πάντα αυτή την εποχή στο Ιράν αποδίδονται σε «πράκτορες του εχθρού», από τη φωτιά στη φυλακή Εβίν, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ κρατούμενοι το Σάββατο, έως τις διαδηλώσεις εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος, που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μετρήσει 240 διαδηλωτές νεκρούς, εκ των οποίων οι 32 ήταν ηλικίας κάτω των 18. Η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει διαδηλωτές και διαδηλώτριες, αλλά δηλώνει ότι «οι ταραχοποιοί» έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 26 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Οι διαμαρτυρίες, που έχουν ως επίκεντρο τις κουρδικές περιοχές του Ιράν, ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης. Η στρατηγική της ιρανικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάζει την κοινωνική αναταραχή ως υπόθεση Κούρδων αυτονομιστών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «συνωμοσία» που έχει εξυφάνει το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράν (KDPI). Πίσω από τους Κούρδους, η Τεχεράνη «βλέπει» τις ΗΠΑ. Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραΐμ Ρεϊσί κατηγόρησε πρόσφατα τον Τζο Μπάιντεν ότι υποκινεί «το χάος, τον τρόμο και την καταστροφή» στο Ιράν.

Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε 111 πόλεις σε όλη την ιρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Ιρανών ακτιβιστών HRANA. Κάποιοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, η οποία στεγάζει και άτομα διπλής υπηκοότητας που οι Ιρανοί κατηγορούν για κατασκοπεία. Η πυρκαγιά του Σαββάτου χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζέτζ, «έργο πρακτόρων του εχθρού». Την ίδια στιγμή, όμως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε πως το συμβάν αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε και ότι την πυρκαγιά την άναψαν μόνοι τους κρατούμενοι της ποινικής πτέρυγας έπειτα από καβγά.

Τη Δευτέρα, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε 15 αξιωματούχους που σχετίζονται με την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT