Πόλεμος στην Ουκρανία: Drones-«καμικάζι» χτύπησαν το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Drones-«καμικάζι» χτύπησαν το Κίεβο

Aρχισε χθες άσκηση πυρηνικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή 14 χωρών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα το Κίεβο ξύπνησε από τις σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού, που έστειλε χιλιάδες κατοίκους του σε υπόγεια καταφύγια, υπό τους ήχους των εκρήξεων, ακόμη και στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις Αρχές της πόλης, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα που έπληξε πολυκατοικία, ενώ επιθέσεις δέχθηκαν ενεργειακές και άλλες υποδομές, σε διάφορα σημεία της χώρας. Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «μεγάλης κλίμακας» επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων και ενεργειακών υποδομών με όπλα υψηλής ακριβείας. «Εγκλήματα πολέμου» χαρακτήρισε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι οι χθεσινές επιθέσεις έγιναν με ιρανικής κατασκευής drones-«καμικάζι», που εκρήγνυνται καθώς πέφτουν πάνω στους επιλεγμένους στόχους τους. Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης ζήτησε από την Ε.Ε. ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ενωση θα αναζητήσει «συγκεκριμένες αποδείξεις» για ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο. Το ιρανικό ΥΠΕΞ διέψευσε τις αιτιάσεις, βεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη δεν παρέχει οπλικά συστήματα σε κανέναν εκ των εμπολέμων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Drones-«καμικάζι» χτύπησαν το Κίεβο-1
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα σε πολυκατοικία, ενώ επιθέσεις δέχθηκαν ενεργειακές και άλλες υποδομές, σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ρωσικές επιθέσεις έγιναν με ιρανικής κατασκευής drones-«καμικάζι». [REUTERS/Gleb Garanich]

Συντριβή αεροπλάνου

Ενοπλοι σκότωσαν 11 επιστράτους και τραυμάτισαν 15 σε κέντρο εκπαίδευσης στη νότια Ρωσία.

Χθες το απόγευμα, ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34 συνετρίβη σε συγκρότημα πολυκατοικιών στην πόλη Γέισκ της νότιας Ρωσίας, στην Αζοφική Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ατύχημα (ανάφλεξη κινητήρα) στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ενώ οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να εκτιναχθούν και διασώθηκαν.

Αναστάτωση προκάλεσε στη Μόσχα η είδηση ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένοπλοι εισέβαλαν σε κέντρο εκπαίδευσης επιστράτων που ετοιμάζονταν για το μέτωπο, στη νοτιοδυτική Ρωσία, και σκότωσαν 11 από αυτούς, τραυματίζοντας άλλους 15. Η επίθεση έλαβε χώρα στην περιοχή Μπέλγκοροντ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, και οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι οι δύο επιτιθέμενοι, που προέρχονταν «από πρώην σοβιετική δημοκρατία», χωρίς να την προσδιορίζουν, σκοτώθηκαν επιτόπου από ρωσικά πυρά. Ρεπορτάζ των New York Times παραθέτει μαρτυρίες για τις χαώδεις συνθήκες της επιστράτευσης που διέταξε ο Πούτιν, με τους επιστράτους, συχνά ηλικιωμένους ή χωρίς στρατιωτική εμπειρία, να στέλνονται στο μέτωπο έπειτα από υποτυπώδη εκπαίδευση λίγων ημερών.

Με τη συμμετοχή 14 χωρών, ξεκίνησε χθες στο Βέλγιο η από καιρό προγραμματισμένη άσκηση πυρηνικής αποτροπής «Steadfast Noon», που περιλαμβάνει περίπου 60 αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Αν και οι επιτελείς του ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για άσκηση ρουτίνας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι απειλές της Ρωσίας για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα, εάν αυτό της επιβληθεί, ρίχνουν αναπόφευκτα τις απειλητικές σκιές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT