Συντηρητική σουηδική κυβέρνηση

Πρωθυπουργός εξελέγη χθες από το σουηδικό Κοινοβούλιο ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, με τη στήριξη της άκρας Δεξιάς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Πρωθυπουργός εξελέγη χθες από το σουηδικό Κοινοβούλιο ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, με τη στήριξη της άκρας Δεξιάς. Ο Κρίστερσον, αρχιτέκτονας της πρωτοφανούς προσέγγισης της παραδοσιακής Δεξιάς με το εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, εξασφάλισε 176 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητάς του, με 173 βουλευτές να ψηφίζουν εναντίον του.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο ηγέτης των Μετριοπαθών και νέος πρωθυπουργός εξασφάλισε θερμό χειροκρότημα από τα έδρανα των τριών δεξιών κομμάτων (Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) που θα σχηματίσουν την εν αναμονή κυβέρνηση, καθώς και των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών (SD), πρώτου κόμματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας με 73 έδρες. Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας που ένα ακροδεξιό κόμμα μετέχει σε κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο 58χρονος Κρίστερσον είπε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή: «Τώρα η αλλαγή είναι πια εφικτή. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις που μας περιμένουν με ταπεινοφροσύνη».

Υστερα από οκτώ χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον, ο Κρίστερσον έλαβε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης χάρη σε κοινοβουλευτική συμφωνία με τα τρία κόμματα της πλειοψηφίας, μεταξύ τους το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών του Τζίμι Ακεσον. Το ακροδεξιό κόμμα αναδείχθηκε στον μεγάλο νικητή των εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 20,5% των ψήφων, για να αναδειχθεί σε δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Σουηδίας, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η προγραμματική συμφωνία, με τίτλο «Σύμφωνο του Τιντέ» (από το όνομα του ανακτόρου, όπου διεξήχθη η διαπραγμάτευση), περιγράφει σε κείμενο 62 σελίδων τους όρους της συνεργασίας μεταξύ των συντηρητικών, των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των ακροδεξιών του SD. Το σύμφωνο αντιγράφει αυτούσια τμήματα του προεκλογικού προγράμματος της Ακροδεξιάς και ορίζει ξεκάθαρα ότι το εθνικιστικό κόμμα θα εμπλέκεται σε κάθε επίπεδο του κυβερνητικού έργου.

Ο ηγέτης των Μετριοπαθών, που έγινε πρωθυπουργός με τη στήριξη της Ακροδεξιάς, θα ανακοινώσει σήμερα το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Το σύμφωνο, που παρουσιάσθηκε στον Τύπο την Παρασκευή, προβλέπει τη λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη της εγκληματικότητας και τη δραστική συρρίκνωση της μετανάστευσης, καθώς και την επανεκκίνηση των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Λιγότεροι πρόσφυγες

Η νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα, έχει προαναγγείλει μεγάλες περικοπές στα κονδύλια για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Η Σουηδία είχε χορηγήσει πέρυσι άσυλο σε 6.400 πρόσφυγες, ενώ η επερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτρέψει την είσοδο 900 προσφύγων τον χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας της, αλλά και να νομοθετήσει προκειμένου η Δικαιοσύνη να έχει τη δυνατότητα «να απελαύνει αλλοδαπούς για κακή συμπεριφορά».

Ο Κρίστερσον τοποθέτησε το ζήτημα της ασφάλειας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του, υποσχόμενος παράλληλα να τιθασεύσει τις τιμές της ενέργειας. «Η εγκληματικότητα αποτελεί την πρωταρχική δέσμευση της κυβέρνησής μας», είπε χθες το μεσημέρι ο Κρίστερσον κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός. Το προεκλογικό πρόγραμμά του προέβλεπε επίσης την πραγματοποίηση εντατικών αστυνομικών επιχειρήσεων σε υποβαθμισμένα προάστια του Μάλμε και της Στοκχόλμης, με σωματικές έρευνες σε υπόπτους χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT