Ενδιάμεσες εκλογές: Προβάδισμα Ρεπουμπλικανών «βλέπουν» οι ΝΥΤ

Ενδιάμεσες εκλογές: Προβάδισμα Ρεπουμπλικανών «βλέπουν» οι ΝΥΤ

Προβάδισμα στους Ρεπουμπλικανούς δίνει δημοσκόπηση των New York Times ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, με τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για την οικονομία να προτιμούν το κόμμα της αντιπολίτευσης σε ποσοστό 2 προς 1

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μικρό αλλά διακριτό προβάδισμα μπαίνουν στην προεκλογική κούρσα για τον έλεγχο του Κογκρέσου οι Ρεπουμπλικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times, δίνοντας στο κόμμα μια ώθηση να ανακτήσει ξανά την πρωτοκαθεδρία στο σώμα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση εμφανίζει το 49% των δυνάμει ψηφοφόρων να τάσσεται υπέρ των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με το 45% που δηλώνει πως σκοπεύει να δώσει την ψήφο του στους Δημοκρατικούς. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποτελούν μια βελτίωση της επίδοσης των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν 1% προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικανών. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το χρηματιστήριο να φθίνει, το ποσοστό των πιθανών ψηφοφόρων που λένε ότι η οικονομία είναι η βασική τους ανησυχία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, έχει εκτοξευτεί σε σχέση με τον Ιούλιο από 36% σε 44%. Και οι ψηφοφόροι αυτοί που φοβούνται ότι επίκειται οικονομική δυσπραγία στη χώρα υποστηρίζουν συντριπτικά τους Ρεπουμπλικανούς σε ποσοστό 2 προς 1.

Σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα προειδοποιεί πως το προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά υπογραμμίζει την τάση που παρατηρείται υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η τιμή των καυσίμων έχει ανέβει, το χρηματιστήριο πέφτει και το πολιτικό κλίμα αλλάζει άρδην. Μια σειρά από στοιχεία αφήνει να εννοηθεί ότι μεταβάλλεται η ατζέντα από τις δημοκρατικές αξίες, την ένοπλη βία και τις αμβλώσεις –κατεξοχήν θεματικά πεδίο των Δημοκρατικών– σε ζητήματα που ευνοούν πιο συντηρητικές θέσεις, όπως η οικονομία, ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα και η μετανάστευση. «Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις του καλοκαιριού που ευνοούσαν τους Δημοκρατικούς», τονίζει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα.

Το 44% ανησυχεί για την οικονομία και οι ψηφοφόροι που φοβούνται οικονομική δυσπραγία στηρίζουν το κόμμα σε ποσοστό 2 προς 1.

Οι δίκες του Τραμπ

Αγνωστο παραμένει πόσο θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα οι δικαστικές περιπέτειες του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των πάλαι ποτέ συνεργατών του. Χθες, το υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε να φυλακιστεί για έξι μήνες και να πληρώσει πρόστιμο 200.000 δολάρια ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ. Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο στην αρχή του καλοκαιριού επειδή δεν συμμορφώθηκε με την κλήτευση της επιτροπής της Βουλής που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Μπάνον ακολούθησε μια στρατηγική κακόπιστη και περιφρονητική για το σώμα τη στιγμή που εκλήθη να καταθέσει σχετικά με την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Οι προσπάθειες αυτές κορυφώθηκαν με τη βίαιη επιδρομή στο Καπιτώλιο, ανέφεραν οι εισαγγελείς στην απόφαση που απέστειλαν στον δικαστή Καρλ Νίκολς, ο οποίος επιβλέπει την υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως ο Μπάνον αντιμετωπίζει ξεχωριστές κατηγορίες ότι εξαπάτησε πολίτες να συνδράμουν οργάνωση που ελάμβανε δωρεές για την κατασκευή τείχους στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT