Στις υπηρεσίες Σ. Αραβίας, Κίνας απόστρατοι των ΗΠΑ

Στις υπηρεσίες Σ. Αραβίας, Κίνας απόστρατοι των ΗΠΑ

Πάνω από 500 απόστρατοι του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγών και ναυάρχων, έχουν αναλάβει αδρά αμειβόμενες θέσεις σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 500 απόστρατοι του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγών και ναυάρχων, έχουν αναλάβει αδρά αμειβόμενες θέσεις σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπίεση πολιτικών αντιπάλων. Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία 15 απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι εργάζονται από το 2016 ως έμμισθοι σύμβουλοι του υπουργείου Αμυνας υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Μεταξύ των έμμισθων συμβούλων συγκαταλέγονται ο Τζέιμς Τζόουνς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα και ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) επί προεδρίας Ομπάμα και του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Κίνα προσλαμβάνει πρώην πιλότους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για να προσφέρουν στον κινεζικό στρατό την τεχνογνωσία τους ως προς την πτήση δυτικών μαχητικών αεροπλάνων και αεροσκαφών. Το οικονομικό κίνητρο είναι ισχυρό, καθώς η αμοιβή φθάνει τα 270.000 δολάρια, ενώ οι πρώην πιλότοι δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο, ωστόσο, προσπαθεί να αποθαρρύνει τους τυχόν ενδιαφερομένους, επισημαίνοντας ότι έχουν δεσμευθεί να μην αποκαλύψουν ευαίσθητα μυστικά.

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής κρίσης στα Στενά της Ταϊβάν κατά το προσεχές μέλλον εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, εκτιμώντας ότι επί ηγεσίας Σι Τζινπίνγκ το Πεκίνο επιταχύνει την πορεία προς τον διακηρυγμένο στόχο του, δηλαδή την επανένωση της νήσου με την Κίνα.

Επίσπευση επανένωσης

Στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε: «Το Πεκίνο έκανε τη θεμελιώδη επιλογή ότι το στάτους κβο (στις σχέσεις του με την Ταϊπέι) δεν είναι πλέον αποδεκτό και εμφανίζεται αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε πιο βραχύ χρονικό ορίζοντα». Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις της κινεζικής ηγεσίας για χρήση βίας, αν αποτύχουν τα ειρηνικά μέσα, ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η τοποθέτηση αυτή «αμφισβητεί εκ βάθρων το στάτους κβο και προκαλεί τρομακτικές εντάσεις».

Ανήσυχος για πιθανή σοβαρή κρίση στα Στενά της Ταϊβάν εμφανίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Η παρέμβαση Μπλίνκεν έγινε μία ημέρα μετά την έναρξη του 20ού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, όπου ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η επανένωση με την Ταϊβάν αποτελεί αμετάκλητο στόχο του κινεζικού έθνους και ότι, αν και επιθυμεί την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, δεν εννοεί να παραιτηθεί από τη δυνατότητα χρήσης βίας, αν αυτό καταστεί επιβεβλημένο. Ωστόσο, Αμερικανοί αναλυτές που σχολίασαν την παρέμβαση – απάντηση Μπλίνκεν υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης της Κίνας στο ορατό μέλλον. Η μεγάλη τους πλειονότητα θεωρεί ότι η Κίνα, ακόμη κι αν ήθελε να επέμβει, δεν είναι από στρατιωτική άποψη έτοιμη να το κάνει κι ότι αυτό δεν θα συμβεί προτού περάσουν κάμποσα χρόνια.

Στις υπηρεσίες Σ. Αραβίας, Κίνας απόστρατοι των ΗΠΑ-1
Στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε: «Το Πεκίνο έκανε τη θεμελιώδη επιλογή ότι το στάτους κβο (στις σχέσεις του με την Ταϊπέι) δεν είναι πλέον αποδεκτό και εμφανίζεται αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε πιο βραχύ χρονικό ορίζοντα». [AP Photo/Godofredo A. Vásquez]

Γενικότερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι επί Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έγινε «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό», κάτι που εντείνει τις τάσεις σύγκρουσης με τις ΗΠΑ τόσο στο πεδίο των συμφερόντων όσο και σε εκείνο των αξιών. Εσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι παρ’ όλα αυτά, η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη «διατηρεί στοιχεία συνεργασίας» πάνω σε καίρια προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Ενταση με Ην. Βασίλειο

Σε ένταση βρίσκονται αυτή την περίοδο και οι σχέσεις της Κίνας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Κινέζο επιτετραμμένο σε διάβημα διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό ενός άνδρα από τον Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κακοποιήθηκε εντός του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ, την Κυριακή. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στη διάρκεια διαμαρτυρίας ακτιβιστών που φώναζαν συνθήματα εναντίον του Σι Τζινπίνγκ έξω από το προξενείο, με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μέλη του προσωπικού του προξενείου βγήκαν έξω, κατέστρεψαν πανό και έσυραν έναν από τους διαδηλωτές στο εσωτερικό του προξενείου, όπου και τον ξυλοκόπησαν. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε ότι ο διαδηλωτής εισήλθε παράνομα στο προξενείο και ότι «οι διπλωματικές αποστολές όλων των χωρών δικαιούνται να προασπίζουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των εγκαταστάσεών τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT