«Καμπανάκι» Κομισιόν στην Πολωνία για απώλεια κονδυλίων 75 δισ. ευρώ

«Καμπανάκι» Κομισιόν στην Πολωνία για απώλεια κονδυλίων 75 δισ. ευρώ

Αντιμέτωπη με απώλεια σχεδόν ολόκληρης της χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, ύψους 75 δισ. ευρώ, βρίσκεται η Πολωνία, όπως προειδοποίησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αντιμέτωπη με απώλεια σχεδόν ολόκληρης της χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, ύψους 75 δισ. ευρώ, βρίσκεται η Πολωνία, όπως προειδοποίησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Η Βαρσοβία, ωστόσο, επιδεικνύει ψυχραιμία και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει να στερηθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια. Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, ζήτησε χθες απτές αποδείξεις από την Πολωνία ότι έχει εκπληρώσει τις δημοκρατικές προϋποθέσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες προκειμένου να αποδεσμευθούν οι κοινοτικοί πόροι.

Κατά τον Στέφαν ντε Κέερσμαεκερ, η Κομισιόν δεν θα είναι σε θέση να αποδεσμεύσει κονδύλια προς τη Βαρσοβία παρά τα αιτήματα της πολωνικής κυβέρνησης, εφόσον η χώρα συνεχίσει να μην ικανοποιεί τα δημοκρατικά κριτήρια περί του κράτους δικαίου. Κατ’ επέκτασιν, μια έλλειψη συνεργασίας από πλευράς της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι για ορατή βελτίωση της κατάστασης της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος ενδέχεται να στερήσει από την Πολωνία πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Μόνη εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν κονδύλια τα οποία σχετίζονται με την τεχνική υποστήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων και όχι με την εφαρμογή τους.

Εφόσον η χώρα συνεχίσει να μην ικανοποιεί τα δημοκρατικά κριτήρια περί του κράτους δικαίου.

Μαζί με την Ουγγαρία, η Πολωνία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών για τις εν λόγω παραβιάσεις και της έχει επιβληθεί πρόστιμο ενός εκατομμυρίου την ημέρα από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για μη εφαρμογή αποφάσεών του σε σχέση με την απαιτούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος. Η πολωνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει εντέλει το καλοκαίρι να εκπληρώσει τους όρους που είχε θέσει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής απόφασης του ΔΕΕ για την παύση του πειθαρχικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας και την επαναφορά δικαστών που απομακρύνθηκαν με απόφαση αυτού. Αν και το τμήμα καταργήθηκε, οι υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Βαρσοβίας – Βρυξελλών να παραμένουν τεταμένες. Η Επιτροπή έχει ήδη «παγώσει» 36 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης των κρατών-μελών για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρόκειται για 24 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12 δισ. σε δάνεια για τη στήριξη της πολωνικής οικονομίας.

Αντιδράσεις

Στην είδηση ενός πιθανού νέου φρένου στην αποδέσμευση κονδυλίων, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο αντέδρασε σχολιάζοντας ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς των Βρυξελλών θα ήταν «ξεκάθαρα παράνομη». Σε πιο συναινετικό τόνο, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκρέγκορζ Πούντα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις της Πολωνίας με την Ε.Ε. για την προετοιμασία ενός λεπτομερούς σχεδίου δαπανών βρίσκονται σε καλό δρόμο, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση διαδίδει υπερβολές ως προς την πιθανότητα απώλειας πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να πείσει τους Πολωνούς να μην ψηφίζουν πλέον το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Το συντηρητικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και διαθέτει αυτοδυναμία. Διεθνείς παρατηρητές έχουν χαρακτηρίσει τις πολιτικές του ανελεύθερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT