Τουρκία: Προσφυγή κατά του νόμου της λογοκρισίας

Τουρκία: Προσφυγή κατά του νόμου της λογοκρισίας

Το αντιπολιτευόμενο ρεπουμπλικανικό κόμμα της Τουρκίας, CHP, προσέφυγε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος περί μέσων ενημέρωσης, που προβλέπει ποινές φυλάκισης για το αδίκημα της «παραπληροφόρησης»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Το αντιπολιτευόμενο ρεπουμπλικανικό κόμμα της Τουρκίας, CHP, προσέφυγε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος περί μέσων ενημέρωσης, που προβλέπει ποινές φυλάκισης για το αδίκημα της «παραπληροφόρησης».

Ο νόμος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ τέθηκε σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, χθες το πρωί. Από τα 40 άρθρα του, το πιο επικίνδυνο για την ελευθερία του λόγου και την άσκηση του λειτουργήματος του Τύπου είναι το άρθρο 29, με βάση το οποίο πληροφορίες «αντίθετες προς την αλήθεια» για θέματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, δημόσιας τάξης και υγείας, με σκοπό την πρόκληση «δημόσιας ανησυχίας, φόβου και πανικού», τιμωρούνται με φυλάκιση έως τριών ετών.

«Ο νόμος αυτός στοχεύει στο να παρουσιάζονται τα ψέματα της κυβέρνησης ως αλήθεια και η αλήθεια ως ψέμα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός», δήλωσε το στέλεχος του CHP, Ενγκίν Αλτάι, μετά τη δικαστική προσφυγή. Το κόμμα ζητάει σε πρώτο χρόνο τη μη εφαρμογή του νόμου, ενώ στη συνέχεια θα ζητήσει την ακύρωσή του. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο ορισμός της «αλήθειας» θα δίνεται από την κυβέρνηση, ενώ «παραπληροφόρηση» τιμωρούμενη με φυλάκιση θα χαρακτηρίζονται οι ειδήσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακουστούν.

Τα δύο στρατόπεδα υιοθετούν διαφορετική ονομασία για τον νόμο, με την κυβέρνηση να μιλάει για «νόμο περί παραπληροφόρησης» και την αντιπολίτευση για «νόμο λογοκρισίας». Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξέφρασε την ελπίδα πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τον νόμο ασύμβατο προς το τουρκικό σύνταγμα, λόγω της παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης.

«Ο νόμος αυτός στοχεύει στο να παρουσιάζονται τα ψέματα της (τουρκικής) κυβέρνησης ως αλήθεια και η αλήθεια ως ψέμα», είπε στέλεχος του CHP.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, καθώς και του «ψηφιακού φασισμού», χαρακτηρίζοντας την παραπληροφόρηση «εθνική και διεθνή απειλή για την ασφάλεια».

Αντιδράσεις

Ολες οι δημοσιογραφικές ενώσεις αντέδρασαν στην ψήφιση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι τα περιθώρια αυθαιρεσίας είναι μεγάλα. Πέραν του Τύπου, το πεδίο εφαρμογής του νόμου επεκτείνεται σε διαδικτυακά μέσα όπως το Τwitter και το YouTube, τα οποία υποχρεούνται μεταξύ άλλων να αποκαλύπτουν τους κατόχους ανώνυμων λογαριασμών. Οι νέοι περιορισμοί που θέτει ο νόμος στα μέσα αυτά οδηγεί τους διαχειριστές τους ακόμη και να επανεξετάσουν την παρουσία τους στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT