Συναγερμός και πάλι στο Κίεβο: Νέο μπαράζ εκρήξεων

Συναγερμός και πάλι στο Κίεβο: Νέο μπαράζ εκρήξεων

Eκρήξεις ακούγονται το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο του Κιέβου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο γύρο επιθέσεων κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας φαίνεται πως επιδίδεται η Ρωσία, καθώς εκρήξεις ακούγονται το μεσημέρι της Τετάρτης από το κέντρο του Κιέβου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα social media, τα αντιεροπορικά συστήματα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν και απέκρουσαν ρωσικές ρουκέτες.

Με το που ήχησαν οι σειρήνες, οι πολίτες πήγαν στα υπόγεια καταφύγια ή ακόμη και στο μετρό.

Σημειώνεται ότι σήμερα την ουκρανική πρωτεύουσα έχει επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, οι σειρήνες ήχησαν ακριβώς την ώρα της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα.

Ο κ. Δένδιας και ο κ. Κουλέμπα, όπως επίσης και η ελληνική αντιπροσωπεία είναι καλά και βρίσκονται σε καταφύγιο.

Το Κίεβο έχει δεχθεί από τη Δευτέρα επανειλημμένες επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – καμικάζι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και στοχοθέτησαν κυρίως ενεργειακές υποδομές. 

Κλιμάκωση και στη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, η Μόσχα έχει ζητήσει την εκκένωση του περίπου 60.000 πολιτών από την επαρχία της Χερσώνας (την οποία έχει προσαρτήσει ο Πούτιν), εν αναμονή μιας μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, απάντησε σε σκωπτικό ύφος στις δηλώσεις των φιλορωσικών δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους την επαρχία της Χερσώνας και την ομώνυμη πόλη

«Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας μετά την πομπώδη ανακοίνωση για την προσάρτηση της Χερσώνας και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ η αυτοανακηρυχθείσα ‘διοίκηση της πόλης’… εκκενώνει με επίσημο τρόπο εν αναμονή της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα μπορεί να πονάει εάν ζεις σε ένα φανταστικό κόσμο», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργανώνει «σόου προπαγάνδας» στην κατεχόμενη Χερσώνα, προσπαθώντας να τρομάξει τους κατοίκους με ψευδείς, όπως τις χαρακτήρισε, ενημερώσεις για ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους της Χερσώνας με ψευδείς ενημερώσεις για τον βομβαρδισμό της πόλης από τον στρατό μας και επίσης να οργανώσουν ένα σόου προπαγάνδας με την εκκένωση», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Telegram. «Η προπαγάνδα δεν θα λειτουργήσει».

Εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Χερσώνα, εκτιμάται ότι θα αποτελούσε μια τεράστια νέα ήττα για τον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα έθετε σε δοκιμασία την εκπεφρασμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτό που χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT