Πολιτική κρίση στη Γαλλία

Κόντρες προκαλεί η δολοφονία 12χρονης από παράτυπη μετανάστρια, καθώς η Δεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση, συνδέοντας μετανάστευση και εγκληματικότητα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης του Εθνικού Συναγερμού και των Ρεπουμπλικανών κατέβαλε χθες η γαλλική κυβέρνηση, στον απόηχο του εντοπισμού διαμελισμένης σορού 12χρονου κοριτσιού σε πλαστική βαλίτσα την Παρασκευή.

Η δολοφονία πήρε αμέσως πολιτική τροπή, όταν η δεξιά αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία να ελέγξει την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση, όταν έγινε γνωστό ότι παράτυπη μετανάστρια από την Αλγερία κατηγορείται για τον βιασμό, τον βασανισμό και τη δολοφονία του παιδιού. Την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τους γονείς του 12χρονου θύματος στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να τους υποσχεθεί την πλήρη στήριξή του, η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε τον πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τις γαλλικές οικογένειες.

Ζεμούρ: «Γαλλοκτονία»

Από τη μεριά του, ο ηττηθείς στις βουλευτικές εκλογές ακροδεξιός σχολιαστής Ερίκ Ζεμούρ, έκανε χθες λόγο για «γαλλοκτονία» και συνέκρινε την ευαισθησία του Μακρόν για τις δολοφονίες Αλγερινών διαδηλωτών στο Παρίσι το 1961 και τους επαίνους του για τον Γάλλο, αλγερινής καταγωγής, νικητή της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, με τη σιωπή του προέδρου για την εθνικότητα της δολοφόνου.

Η κατηγορουμένη, Ντάχια Μπ., εισήλθε νόμιμα στη Γαλλία το 2016 με φοιτητική βίζα. Είχε απευθυνθεί στην αστυνομία πριν από λίγα χρόνια για να καταγγείλει τον σύζυγό της για σωματική βία. Υστερα από έλεγχο της αστυνομίας τον Αύγουστο, η Ντάχια έλαβε «διαταγή εξόδου από το γαλλικό έδαφος», ενώ καθώς το ποινικό της μητρώο ήταν καθαρό, αφέθηκε ελεύθερη προκειμένου να προετοιμάσει την αναχώρησή της, πράγμα που δεν έκανε, επιλέγοντας να παραμείνει χωρίς χαρτιά.

Το περιστατικό εκμεταλλεύθηκαν αμέσως οι βουλευτές και οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν, που διέρρευσαν πρώτοι την εθνικότητα της κρατουμένης, αλλά και το όνομα του θύματος στο Twitter. Ο Ζεμούρ επινόησε τον νεολογισμό «γαλλοκτονία», ο οποίος περιγράφει τη δολοφονία Γάλλου εξαιτίας της εθνικότητάς του από μετανάστη. Από τη μεριά της, η οικογένεια της 12χρονης κατέφυγε στο Πα-ντε-Καλαί στη Μάγχη, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους φορτικούς δημοσιογράφους.

Βουλευτές των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών έκαναν χθες λόγο στην εθνοσυνέλευση για «αδυναμία της δημοκρατίας» και «εγκληματική χαλαρότητα στη μεταναστευτική πολιτική». Ο Ερίκ Ποζέ είπε από το βήμα: «Η Γαλλία δεν μπορεί να ανέχεται την ποινική ασυλία αυτών των δήμιων, η μόνη θέση των οποίων είναι στο αεροσκάφος του επαναπατρισμού ή στη φυλακή». Διαδήλωση έχουν προκηρύξει για σήμερα ο Εθνικός Συναγερμός και το κόμμα του Ζεμούρ στη μνήμη του 12χρονου θύματος, αλλά και κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

Η δεξιά αντιπολίτευση έσπευσε να θέσει εκ νέου το μεταναστευτικό και το ζήτημα της ασφάλειας στο επίκεντρο των καταγγελιών της. «Φτάνει πια με την αποστροφή “Οχι αμαλγάματα”. Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ ακραίας βίας και μετανάστευσης», έγραψε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Μπρουνό Ρεταγιό.

Εντονα αντέδρασε, στο μεταξύ, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στις δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν από το βήμα της εθνοσυνέλευσης. «Λίγη ευπρέπεια», αναφώνησε η πρωθυπουργός, ακούγοντας την κ. Λεπέν, ενώ οι βουλευτές της κυβέρνησης και της Αριστεράς χαρακτήριζαν ύαινες και όρνεα τους συντηρητικούς συναδέλφους τους.

Η κυβέρνηση πλήττεται πολιτικά από τη δολοφονία της 12χρονης και εμφανίζεται ανίκανη να διαχειρισθεί το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, ιδιαίτερα μετά την επίθεση του 2017, όταν Τυνήσιος μετανάστης χωρίς χαρτιά, δολοφόνησε δύο γυναίκες στη Μασσαλία, αφού είχε αποφυλακισθεί από κέντρο διοικητικής κράτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT