Βρετανία: Από τον Τσάμπερλεν και τον Τσόρτσιλ στον Τζόνσον και την Τρας

Βρετανία: Από τον Τσάμπερλεν και τον Τσόρτσιλ στον Τζόνσον και την Τρας

Η τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τρεις πρωθυπουργούς κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο, τα ονόματά τους ήταν Μπάλντουιν, Τσάμπερλεν και Τσόρτσιλ.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο πήγε σε γενικές εκλογές ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, με τους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον να κυριαρχούν τότε άνετα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, συγκεντρώνοντας 43,6% έναντι 32,1%.

Ωστόσο έκτοτε, έμελλε να μεσολαβήσουν πολλά: η περίοδος της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα σκάνδαλο «partygate» με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Τζόνσον, η παραίτηση του Τζόνσον και τώρα η παραίτηση της Λιζ Τρας.

Μέσα στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο, από το 2019 και έπειτα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει τρεις πρωθυπουργούς, με το όνομα του τρίτου να αναμένεται ανακοινωθεί εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα.  

«Η τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τρεις πρωθυπουργούς σε ένα κοινοβούλιο, τα ονόματά τους ήταν (σ.σ. Στάνλεϊ) Μπάλντουιν, (σ.σ. Νέβιλ) Τσάμπερλεν και (σ.σ. Ουίνστον) Τσόρτσιλ», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Τζέραλντ Μπατς του Eurasia Group, με το βλέμμα πίσω στις δεκαετίες του 1930 και του 1940.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο μεταξύ 1935 και 1945 δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκλογές στη Βρετανία. Τότε ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που είχε αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον, η κρίση είναι διαφορετική. Για πολλούς, οι ρίζες της πάνε πίσω στο Brexit και στο δημοψήφισμα του 2016.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνο το δημοψήφισμα του 2016 και έπειτα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς (Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας) και τώρα αναμένει τον… πέμπτο.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT