Βρετανία: Πόλεμος ζυμώσεων εντός των Συντηρητικών – Ποιος προηγείται

Βρετανία: Πόλεμος ζυμώσεων εντός των Συντηρητικών – Ποιος προηγείται

Ακόμη κανένας υποψήφιος δεν έχει εκδηλώσει επισήμως την πρόθεσή του να διαδεχθεί τη Λιζ Τρας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγισμός ζυμώσεων σημειώνεται στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία, λιγότερο από 24 ώρες μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, με τους υποψήφιους διαδόχους να τρέχουν σε μια κούρσα σπριντ, εντελώς διαφορετική από τον μαραθώνιο του καλοκαιριού που οδήγησε και στην ανάδειξη της απερχόμενης ενοίκου του νο.10.

Με την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης και τους ψηφοφόρους να παρακολουθούν χωρίς να μπορούν να παρέμβουν για το ποιος θα γίνει ο νέος κυβερνήτης της χώρας τους, μαίνεται τεράστια μάχη στους κόλπους των Τόρις για στήριξη υποψηφίων, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συμμαχίες της στιγμής, πιέσεις άνευ προηγουμένου σε βουλευτές και κάποια ευτράπελα.

Στόχος σε αυτή τη φάση κάθε υποψηφίου είναι η εξασφάλιση της στήριξης από τουλάχιστον 100 βουλευτές για να είναι έγκυρη κάποια υποψηφιότητα. Αν ως τη Δευτέρα, δηλαδή σε μισή εβδομάδα μόνο, υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος με επίσημη στήριξη 100 βουλευτών, αναδεικνύεται αυτομάτως ηγέτης των Συντηρητικών και αναλαμβάνει και την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, τη στήριξη 47 βουλευτών έχει ήδη εξασφαλίσει ο Ρίσι Σούνακ, ο υποψήφιος τον οποίον νίκησε το καλοκαίρι η Λιζ Τρας, ενώ τέως πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη 38 βουλευτές μαζί του. Ακολουθεί η Πένι Μόρντοντ με 16.

Κανείς άλλος υποψήφιος δεν φαίνεται να μπορεί να μπει στην κούρσα, ενώ η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η τελευταία υπουργός που αποχώρησε από την κυβέρνηση Τρας και φερόμενη ως υποψήφια και αυτή, είπε το πρωί της Παρασκευής ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα προβεί σε επίσημη δήλωση, προφανώς στήριξης σε κάποιον από τους άλλους υποψήφιους πρωθυπουργούς.

Ο  κ. Τζόνσον διακόπτει πρόωρα τις διακοπές του στην Καραϊβική και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αγγλία, έχοντας ήδη ζητήσει από το εκλογικό του επιτελείο που οδήγησε στη σαφή νίκη στις κάλπες του 2019 να ετοιμαστεί για μάχη.

Ο μηχανισμός στήριξης του κ. Τζόνσον είναι ήδη έτοιμος, μαζί με τα ΜΜΕ που τον στήριξαν και που σε έναν βαθμό πριόνισαν και την καρέκλα της κας Τρας αυτόν τον ενάμιση μήνα στην πρωθυπουργία της.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση ενός κορυφαίου υπουργού, του Τζέικομπ Ρις-Μογκ που έχει το χαρτοφυλάκιο των Επιχειρήσεων και της Ενέργειας, όπου υποστηρίζει αναφανδόν τον κ. Τζόνσον για επιστροφή στην πρωθυπουργία χωρίς καν να έχει εκδηλώσει ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα.

Πηγή: BBC, Sky News, Times Radio, The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT