Κανείς δεν άντεξε λιγότερο από τη Λιζ Τρας. Σχεδόν.

Κανείς δεν άντεξε λιγότερο από τη Λιζ Τρας. Σχεδόν.

Βασιλιάς για 20 λεπτά, τσάρος για μία μέρα, καγκελάριος για ένα βράδυ: μια αναδρομή στην ιστορία και τους πιο βραχύβιους αρχηγούς κρατών

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίσως κανένα αστείο για την βραχύβια θητεία της Λιζ Τρας στο τιμόνι της Βρετανίας δεν υπήρξε καταπληκτικότερο από το…μαρούλι που την κέρδισε. Πέντε πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια για τη Μεγάλη Βρετανία είναι πολλοί και η 45 ημερών πρωθυπουργός Λιζ Τρας έρχεται να επιβεβαιώσει το πολιτικός χάος που κυριαρχεί στο «νησί».

Όσο οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών για την εκλογή του επόμενου αρχηγού τους και μαζί του νέου Πρωθυπουργού της Βρετανίας έχουν μπει μπρος με πυρετώδεις ρυθμούς, σκάβουμε στην ιστορία και βρίσκουμε τους πιο βραχύβιους αρχηγούς κρατών που πέρασαν ποτέ. 

Πρωθυπουργοί της Βρετανίας

Κανείς δεν άντεξε λιγότερο από τη Λιζ Τρας. Σχεδόν.-1
Ο Άλεκ Ντάγκλας-Χομ (δεύτερος από αριστερά) διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας για έναν χρόνο παρά δύο ημέρες. Φωτ.: Pool Photo via AP, File

Μπορεί πλέον τα «πρωτεία» να ανήκουν στη Λιζ Τρας (που εντελώς ειρωνικά, διορίστηκε από τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας), πριν από αυτήν όμως, το ρεκόρ κατείχε ο Τζορτζ Κάνινγκ που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για 119 ημέρες πριν πεθάνει από φυματίωση στις 8 Αυγούστου του 1827. 

Ο Άλεκ Ντάγκλας-Χομ, πάλι, ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Οκτωβρίου του 1963 αλλά οριακά δεν κατάφερε να συμπληρώσει έναν χρόνο ως πρωθυπουργός -για την ακρίβεια, είχε το αξίωμα για 363 μέρες. 

Καγκελάριοι

Κανείς δεν άντεξε λιγότερο από τη Λιζ Τρας. Σχεδόν.-2
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς με τον Αδόλφο Χίτλερ. Φωτ.: Nazi Government/Buro Laux/Pressens Bild via AP

Τυπικά, αυτό το ρεκόρ το κατέχει ο Γιόζεφ Γκέμπελς, που υπήρξε καγκελάριος για ένα μόνο βράδυ αφού ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονήσε στις 30 Απριλίου του 1945. Μετά από αυτό, ο Γκέμπελς και η σύζυγός του δηλητηρίασαν τα 6 τους παιδιά και στη συνέχεια, αυτοκτόνησαν και οι ίδιοι. 

Πρόεδροι

Κανείς δεν άντεξε λιγότερο από τη Λιζ Τρας. Σχεδόν.-3
Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον. Φωτ.: AP Photo

Ο ένατος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, που ανέλαβε καθήκοντα το 1841 ήταν στα 68 του χρόνια ο γηραιότερος κατά την ανάληψη ως τότε. Έμελλε, επίσης, να γίνει ο πρώτος σε αυτή τη θέση που πέθανε ενόσω βρισκόταν σε αυτή. Συγκεκριμένα, πέθανε 32 ημέρες αφού έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, στις 4 Μαρτίου, οπότε και διορίστηκε, ο Χάρισον κατέφθασε έφιππος, μία ημέρα με πολύ κρύο και υγρασία. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, η πνευμονία που έπαθε τότε ήταν κι αυτή που οδήγησε στον θάνατό του, ενώ σε άλλα, ο θάνατός του αποδίδεται σε τύφο. 

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, επίσης, ένας από τους πιο σύντομους προέδρους που πέρασαν ποτέ ήταν και ο Πέδρο Λασκουράιν που υπήρξε πρόεδρος του Μεξικού για…45 λεπτά. Για την ακρίβεια, τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση προκειμένου να νομιμοποιήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα με αρχηγό τον Βικτοριάνο Ουέρτα.

Αυτοκράτορες

Κανείς δεν άντεξε λιγότερο από τη Λιζ Τρας. Σχεδόν.-4
O τσάρος Νικόλαος ο Β’ (αριστερά) τη θέση του οποίου πήρε ο αδερφός του Μιχαήλ ο Β’ μετά την παραίτησή του. Φωτ.: AP Photo 

Ο Μιχαήλ ο Β’ έγινε αυτοκράτορας της Ρωσίας για κάτι λιγότερο από μία ημέρα, ύστερα από την παραίτηση του αδερφού του τσάρου Νικόλαου του Β’ στις 15 Μαρτίου του 1917. Η θέση του αμφισβητήθηκε και εξάρτησε την ενθρόνιση από την απόφαση για μια νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Ρωσία. Περίπου 18 ώρες μετά την παραίτηση, ο Μιχαήλ υπέγραψε μανιφέστο που αναγνώριζε τη μεταβατική κυβέρνηση και άρα το τέλος της αυτοκρατορίας των τσάρων. Δεν καταγράφηκε ποτέ επίσημα ως αυτοκράτορας και μετά τη Ρωσική Επανάσταση το 1917 φυλακίστηκε και εκτελέστηκε. 

Μονάρχες

Ως «Βασίλισσα των Εννέα Ημερών» έχει μείνει στην ιστορία η Λαίδη Τζέιν Γκρέι, που αποτελεί και τη μονάρχη της Βρετανίας που έμεινε λιγότερο διάστημα στον θρόνο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Ιουλίου του 1553 σε ηλικία 16 ετών, ύστερα από τον θάνατο του ξαδέρφου της και Βασιλιά Εδουάρδου του ΣΤ’. Αν και ήταν πέμπτη στη διαδοχή, επιλέχθηκε γιατί ήταν προτεστάντισσα. Όμως ο λαός δεν έκρυψε την προτίμησή του για τη Μαίρη (που ήταν Καθολική) η οποία και κάθισε τελικά στον θρόνο -η Λαίδη Τζέιν Γκρέι εκτελέστηκε την επόμενη χρονιά. 

Ο Λουδοβίκος ΙΘ’ της Γαλλίας, πάλι, βρέθηκε το 1830 στον θρόνο…για μόλις 20 λεπτά. Νόμιμος κληρονόμος του Καρόλου του Ι’, ο δελφίνος μπορεί να πέρασε τα πρώτα του χρόνια εκτός Γαλλίας, πάντως επέστρεψε για να πολεμήσει μαζί με τους βασιλικούς εναντίον του Ναπολέοντα, τη δεκαετία του 1810. Κατά τη διάρκεια της Ιουλιανής Επανάστασης έγινε Βασιλιάς μετά την παραίτηση του πατέρα του. Μπορεί να μην ανακηρύχθηκε επίσημα ως τέτοιος, πάντως λέγεται πως παραιτήθηκε με τη σειρά του μετά από 20 λεπτά. Για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, παραμένει ο πιο βραχύβιος μονάρχης στην ιστορία, έστω κι αν βρέθηκε τυπικά στη θέση -στην πραγματικότητα, ήταν βασιλιάς για το διάστημα ανάμεσα στην υπογραφή της παραίτησης του πατέρα του και της δικής του, που βρίσκονταν στο ίδιο έγγραφο. 

Κάτι παρόμοιο, βέβαια, συνέβη και με τον Λουδοβίκο τον Β’ της Πορτογαλίας που τυπικά έγινε Βασιλιάς την 1η Φεβρουαρίου του 1908 μετά τη βασιλοκτονία του πατέρα του, Καρόλου του Α’ στη Λισαβόνα. Ο Λουδοβίκος Φίλιππος της Πορτογαλίας τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα, πεθαίνοντας περίπου 20 λεπτά μετά τον πατέρα του. 

Την πρώτη χιλιετία και τις αρχές της δεύτερης, πάντως, η ιστορία έχει καταγράψει πολλούς μονάρχες που έκαναν κυριολεξία το «Βασιλιάς για μία ημέρα». Όπως ο Βίρα Μπάχου ο Α’, Βασιλιάς της Πολονάρουα (νυν Σρι Λάνκα), που δολοφονήθηκε το 1196 από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου του στρατού, την ίδια μέρα που κληρονόμησε τον θρόνο από τον πατέρα του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT