Γερμανία: Εγκρίθηκε το ενεργειακό πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ

Γερμανία: Εγκρίθηκε το ενεργειακό πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ

Οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναστολής του συνταγματικού φρένου στο χρέος προκειμένου να στηρίξουν το πακέτο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το μεσημέρι της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης για ένα πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υψωθεί ένα τείχος  απέναντι στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Το πακέτο διάσωσης έχει ως στόχο να ενισχύει τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά απέναντι στις δυσκολίες που συνεπάγεται η ενεργειακή κρίση.

Το σχέδιο θα έχει τη μορφή δανείων για την πληρωμή ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας και επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ταμείο πρόκειται να παραμείνει έως το 2024.

Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ανώτατο όριο τιμής 80% της συνήθους κατανάλωσής τους από τον Μάρτιο.

Το ανώτατο όριο τιμών για τη μεγάλη εταιρεία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Το «φρένο χρέους»

Για να επιτραπεί η χρηματοδότηση, οι Γερμανοί νομοθέτες ψήφισαν πρώτα την αναστολή του λεγόμενου «φρένου χρέους».

Το εν λόγω «φρένο», το οποίο περιορίζει το διαρθρωτικό καθαρό δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), υιοθετήθηκε το 2009.

Σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο της Γερμανίας, το «φρένο» μπορεί να ανασταλεί μόνο «σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή έκτακτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που δεν ελέγχουν το κράτος και επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση του κράτους».

Η Bundestag έχει επανειλημμένα αναστείλει τον νόμο από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού για να επιτρέψει στη χώρα να λάβει μεγάλα δάνεια.

Η ευρω-αντιπαράθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό πακέτο βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «συμφώνησαν να εργαστούν για μέτρα» που θα καταπολεμήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Οι 27 ηγέτες συμμετείχαν σε διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου.

Η συνάντηση διήρκεσε ως το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι διαφορές μεταξύ ορισμένων χωρών δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν. Δεν επιτεύχθηκε συναίνεση για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η Σύνοδος δημιούργησε έναν «στερεό οδικό χάρτη για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το θέμα των τιμών της ενέργειας».


Τα σημεία συμφωνίας

Αναλυτικότερα, οι ηγέτες συμφώνησαν σε πολιτικό επίπεδο για:

  • κοινές αγορές φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, με μόνη εξαίρεση την δεσμευτική συσσώρευση της ζήτησης για το 15% των αναγκών του κάθε κράτους μέλους για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου. Υπό αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους εταίρους της ΕΕ για την πλήρη και αμοιβαίως ωφέλιμη αξιοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη εξίσου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, την Μολδαβία και τη Γεωργία.
  • ένα νέο συμπληρωματικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023.
  • έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές του φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν άμεσα τα επεισόδια υπερβολικής αύξησης των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις διασφαλίσεις που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρότασή της από 18 Οκτωβρίου.
  • ένα προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή (ιβηρικό μοντέλο), του οποίου θα πρέπει να προηγηθεί μια ανάλυσης κόστους και οφέλους. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων χρηματοδότησης και διανομής και των επιπτώσεών εκτός την ευρωπαϊκών συνόρων.
  • βελτίωση της λειτουργίας των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας, την άμβλυνση του στρες ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
  • επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σχετικών δικτύων.
  • μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης και αύξηση των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.
  • επιτάχυνση των εργασιών για την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω πρόοδο προς μια πλήρη ενεργειακή ένωση, καθώς και ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης και διασύνδεσης.

Πληροφορίες DW, AFP, dpa, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT