Κυβερνοεπίθεση σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν

Κυβερνοεπίθεση σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν

Επίθεση από χάκερ τρίτης χώρας κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής η Ιρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν ο διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ιρανικού πυρηνικού σταθμού Μπουσέχρ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση από χάκερ τρίτης χώρας κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής η Ιρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν ο διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ιρανικού πυρηνικού σταθμού Μπουσέχρ, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας στα χέρια της αστυνομίας ηθών συνεχίζονται.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ομάδα χάκερ, υπό το όνομα «Μαύρη Ανταμοιβή» (Black Reward), σε ανάρτησή της στο Twitter, ανακοίνωσε ότι διέρρευσε στο Διαδίκτυο διαβαθμισμένο υλικό που συνδέεται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και προέρχεται από την πυρηνική μονάδα Μπουσέχρ, και ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων στις πρόσφατες διαδηλώσεις. Επίσης η ανάρτηση αναφέρει πως στόχος της ομάδας είναι η συμπαράσταση προς τον ιρανικό λαό, που κατακλύζει τους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι. Η νεαρή γυναίκα πέθανε, πριν από ένα μήνα, ενώ κρατείτο από την ιρανική αστυνομία ήθους, κατηγορούμενη για «απρεπή εμφάνιση» επειδή η χιτζάμπ, το μουσουλμανικό κάλυμμα της κεφαλής, που φορούσε δεν κάλυπτε ολοκληρωτικά τα μαλλιά της. Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας και σε όλο τον κόσμο και την αποδοκιμασία ηγετών δεκάδων κρατών.

Υποκλοπές ηλεκτρονικών επιστολών στη μονάδα Μπουσέχρ από την ομάδα «Μαύρη Ανταμοιβή» στο όνομα της Μαχσά Αμίνι.

Ανέλαβαν την ευθύνη

Η ομάδα των χάκερ με την ανακοίνωσή της ανέλαβε την ευθύνη για τη διαρροή διαβαθμισμένου υλικού από πολλούς κρατικούς οργανισμούς του Ιράν, τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι οι υποκλοπές των ηλεκτρονικών επιστολών στη μονάδα Μπουσέχρ πραγματοποιήθηκαν «στο όνομα της Μαχσά Αμίνι, των γυναικών και για τη ζωή και την ελευθερία», όπως είναι το σύνθημα των διαδηλωτών. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν, αναφέρει η ομάδα, «αφορούν τη διαχείριση και τα προγράμματα λειτουργίας των διαφορετικών τμημάτων της μονάδας Μπουσέχρ», όπως εξάλλου και τις άδειες παραμονής που έχουν χορηγηθεί σε Ιρανούς και Ρώσους πυρηνικούς επιστήμονες που εργάζονται εκεί, χρηματικές αποδείξεις και συμβόλαια που έχουν συνάψει με ιρανικούς και ξένους οργανισμούς.

Η μονάδα Μπουσέχρ είναι το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στον Περσικό Κόλπο και οικοδομήθηκε με τη συμβολή Ρώσων επιστημόνων και τεχνογνωσίας το 2011. Σε μία προσπάθεια υποβάθμισης του συμβάντος, η Ιρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών επιστολών που υπεκλάπη και διέρρευσε δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, καθώς ήταν καθημερινές συνδιαλλαγές, και ότι η ηλεκτρονική επίθεση είχε στόχο αποκλειστικά τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Παρότι οι ιρανικές αρχές δεν ανέφεραν ποια είναι η τρίτη χώρα που υπέκλεψε τα έγγραφα, στο παρελθόν είχαν κατηγορήσει για παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT