Υγεία: Έγκαιρη διάγνωση για 5 εκατ. Βρετανούς

Υγεία: Έγκαιρη διάγνωση για 5 εκατ. Βρετανούς

Τρία εκατομμύρια άτομα θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία ή ακόμη και την αποτροπή της εμφάνισης νοσημάτων, που ξεκίνησε στη Βρετανία.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία εκατομμύρια άτομα θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία ή ακόμη και την αποτροπή της εμφάνισης νοσημάτων, που ξεκίνησε στη Βρετανία.

Συνολικά οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Η μελλοντική μας υγεία» θα φθάσουν τα πέντε εκατομμύρια και θα εκπροσωπούν όλο το ηλικιακό και κοινωνικοοικονομικό φάσμα, δίνοντας πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία. Επίσης θα υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις, ενώ θα καταγραφούν και άλλα στοιχεία, όπως το σωματικό τους βάρος, η αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης. Ταυτόχρονα θα αναλυθεί και το γενετικό τους υλικό.

Ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής σερ Τζον Μπελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνει ότι έως σήμερα τα υγειονομικά συστήματα στόχευαν στη θεραπεία συμπτωματικών ασθενών, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις γινόταν όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Ομως, οι νέες δυνατότητες που διαθέτει η ιατρική, όπως εργαλεία που βασίζονται στη γενετική, επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση κάποιων νοσημάτων ή ακόμη και τον εντοπισμό εκείνων των ανθρώπων που έχουν αυξημένη προδιάθεση για μελλοντική εμφάνισή τους, καθιστώντας ευκολότερη την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση. Αυτή η αρχή της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης αναμένεται να εφαρμοστεί σε ευρύτατο φάσμα νοσημάτων, από την παχυσαρκία μέχρι τον καρκίνο και σε πολλές ψυχιατρικές ασθένειες.

Γιγαντιαίο πρόγραμμα με τίτλο «η μελλοντική μας υγεία» για την αποτροπή εμφάνισης νοσημάτων.

Οικονομία στο ΕΣΥ

Ο δρ Ραγκίμπ Αλί, ιατρικός επικεφαλής του προγράμματος, υπογραμμίζει ότι από καιρό οι ειδικοί γνώριζαν την υψηλή σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των νοσημάτων και ότι η έγκαιρη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των ασθενών θα είναι πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα η προσέγγιση θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων από το βρετανικό ΕΣΥ. H διαφορά του νέου εγχειρήματος έγκειται, όχι μόνο στον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων αλλά και στο ότι θα προέρχονται από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα και από διαφορετικές φυλές και εθνότητες.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, την επιστημονική βιομηχανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Ερευνας, την Εταιρεία κατά του Αλτσχάιμερ κ.ά. Οπως τόνισε ο καθηγητής Μπελ, το πρόγραμμα θα διαπιστώσει και την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων, με το ενδιαφέρον των ειδικών να εστιάζεται στη χρήση ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου στα αρχικά του στάδια.

Ο καθηγητής Μπελ, τέλος, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 10 έως 20 χρόνια και είναι αναγκαίο για την επιβίωση του υγειονομικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT