Κίνα: Νούμερο 2, ο άγνωστος Λι Κιανγκ

«Ανδρική λέσχη» τα ανώτερα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρόσωπο άγνωστο στο ευρύ κοινό, ο Λι Κιανγκ, κομματικός επικεφαλής στη Σαγκάη, αναδείχθηκε σε δεύτερο τη τάξει μέλος της διαρκούς επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Αναμένεται, μάλιστα, τον Μάιο να αναλάβει την πρωθυπουργία, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αποχωρήσει από το αξίωμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του.

Αν και ανέκαθεν, η Σαγκάη εθεωρείτο «πολιτικό φυτώριο» που αναδείκνυε στελέχη στα ανώτατα αξιώματα της κομματικής ιεραρχίας, ο Λι Κιανγκ, εν αντιθέσει με τους περισσότερους προκατόχους του, δεν έχει θητεύσει σε άλλες σημαντικές θέσης ευθύνης. Ταυτόχρονα δεν έχει ευρεία εμπειρία περιφερειακής διοίκησης, όπως δηλαδή να είναι επικεφαλής μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης οικονομικά επαρχίας, κάτι που θεωρείται σχεδόν προαπαιτούμενο για τα στελέχη που επιδιώκουν να ανελιχθούν στα ανώτατα κλιμάκια της κομματικής ιεραρχίας. Το κύρος του, επίσης, επλήγη από την κακή διαχείριση των δρακόντειων περιορισμών κατά της COVID-19 που επιβλήθηκαν στην οικονομική μητρόπολη της Κίνας, πυροδοτώντας λαϊκή κατακραυγή, διαδηλώσεις, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για τη χώρα, και ανυπολόγιστες ζημίες στην οικονομία της. Οπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, η επιλογή του Λι Κιανγκ υποδεικνύει ότι βασικό κριτήριο της απόφασης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των συνεργατών του. Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται ότι οδήγησαν τον πρόεδρο Σι στην επιλογή του Λι ως υπ’ αριθμόν 2 του. Η αγαστή σχέση των δύο ανδρών χρονολογείται από τουλάχιστον 20 χρόνια, από την περίοδο της συνεργασίας τους στην επαρχία Τσετσιάνγκ, ενώ ο Λι έχει συνοδεύσει τον πρόεδρο Σι σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, έχει συμβάλει στις ομιλίες του και στη χάραξη της πολιτικής του κατεύθυνσης. Ο Κινέζος πρόεδρος, άλλωστε, ήταν εκείνος που τον τοποθέτησε το 2017 στη θέση του επικεφαλής του ΚΚΚ στη Σαγκάη, κατά τη προσπάθειά του να τοποθετήσει τους συμμάχους τους σε θέσεις-κλειδιά.

Η επιλογή του από τον Σι Τζινπίνγκ υποδεικνύει ότι βασικό κριτήριο της απόφασης του προέδρου είναι η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των συνεργατών του.

Ως πρωθυπουργός, ο Λι Κιανγκ θα επωμιστεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην COVID-19, που την έπληξε σημαντικά την τελευταία τριετία, και εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Tην ίδια στιγμή, ιδιαίτερα αισθητή είναι η απουσία γυναικών από τα ανώτερα κλιμάκια του ΚΚΚ. Πλέον όχι μόνον η επταμελής διαρκής επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου είναι «αυστηρά ανδρική υπόθεση», αλλά δεν υπάρχει γυναικεία συμμετοχή ούτε στο 24μελές Πολιτικό Γραφείο. Από το 1997 συμμετείχε στο Πολιτικό Γραφείο τουλάχιστον μία γυναίκα και σε κάποιες χρονικές περιόδους δύο, «παράδοση» που φέτος δεν ίσχυσε. Ο Σχιου Χουά Σεν, καθηγητής Κοινωνιολογίας του εθνικού πανεπιστημίου Τσινγκ Χουά της Ταϊβάν, σχολιάζοντας την εξέλιξη, υπογράμμισε ότι οι γυναίκες έχουν εξοβελιστεί από τα ανώτατα κλιμάκια πολιτικής εξουσίας, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. «Χωρίς σαφείς ενέργειες, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες της Κίνας να ενταχθούν στο πολιτικό σύστημα και να διαμορφώσουν τις στρατηγικές του».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT