Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σούνακ

Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σούνακ

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αποφάσισε σήμερα ότι ο Τζέρεμι Χαντ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε το γραφείο του Σούνακ σήμερα το απόγευμα.

Ο 55χρονος Χαντ, ένας έμπειρος πολιτικός που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Εξωτερικών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει την θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και του προκατόχου του, του Κουάζι Κουάρτενγκ. Μετά τον διορισμό του ακύρωσε σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Κουάρτενγκ και προειδοποίησε ότι θα έρθουν «δύσκολα μέτρα».

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο Μπεν Γουάλας ανέλαβε εκ νέου τη θέση του υπουργού Άμυνας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Σουνακ. Η εν λόγω θέση είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν από την κυβέρνηση

Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είναι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός τα τελευταία 200 χρόνια στη Βρετανία, σκοπεύει, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, να έχει τους καλύτερους στην κυβέρνησή του, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από εγνωσμένα στελέχη των Συντηρητικών μπορεί να αναμένει κανείς την παρουσία και βουλευτών με μικρότερη προβολή αλλά μεγαλύτερη πείρα σε συγκεκριμένους τομείς.

Ειδικότερα, βέβαιη θεωρείται και η συμμετοχή του στενού συμμάχου του κ. Σούνακ στην κυβέρνηση, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, και μάλιστα με κορυφαίο χαρτοφυλάκιο. Θέση κοντά του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να έχουν οι Μαρκ Χάρπερ, Μελ Στράιντ και Όλιβερ Ντάουντεν, όλοι πρώην αξιωματούχοι των Τόρις, όχι όμως στη θέση του υπουργού Εσωτερικών την οποία αναμένεται να διατηρήσει ο Γκραντ Σαπς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανθυποψήφια του κ. Σούνακ στην τριήμερη διαδικασία ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού, Πένι Μόρντοντ, θα εξαργυρώσει κατά κάποιον τρόπο την απόσυρσή της την τελευταία στιγμή τη Δευτέρα με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο – και λέγεται ότι της έχει προταθεί ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT