Πελόζι: Ένας σίφουνας με Αρμάνι τρέχει για τις εκλογές

Πελόζι: Ένας σίφουνας με Αρμάνι τρέχει για τις εκλογές

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Πελόζι μπορεί να μετρήσει έως το 218, τον αριθμό που χρειάζεται για να διατηρήσει το κόμμα της τον έλεγχο της Βουλής

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, δεν κοιμάται πολύ. Αυτή την εποχή, καθώς γυρίζει τη χώρα απ’ άκρου εις άκρον και συγκεντρώνει δωρεές για τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δεν μετράει προβατάκια, μετράει εκλογικές περιφέρειες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Πελόζι μπορεί να μετρήσει έως το 218, τον αριθμό που χρειάζεται για να διατηρήσει το κόμμα της τον έλεγχο της Βουλής. Πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό για τους Δημοκρατικούς και ότι η πλειοψηφία θα χαθεί υπό τον φόβο της εγκληματικότητας και του πληθωρισμού. Εις βάρος των Δημοκρατικών λειτουργούν και οι υψηλές προεκλογικές δαπάνες των Ρεπουμπλικανών καθώς και η κόπωση του εκλογικού σώματος με το κυβερνών κόμμα, που συνήθως εκδηλώνεται στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η 82χρονη Πελόζι είναι ένας σίφουνας με Αρμάνι. Αν αυτός είναι ο τελευταίος προεκλογικός αγώνας της, ετοιμάζεται να κόψει το νήμα τρέχοντας, σαν η τύχη των Δημοκρατικών να εξαρτάται μόνον από εκείνην. Κατά κάποιον τρόπο αυτό συμβαίνει. Η Πελόζι δεν είναι μόνο η γνωστότερη πολιτικός των Δημοκρατικών στη Βουλή, είναι και εκείνη που συγκεντρώνει τις περισσότερες δωρεές.

Εφερε 1,25 δισ. δολ.

«Ο χρόνος μου είναι χρήμα», λέει σε ένα δημοσιογράφο αναφερόμενη στον χρόνο που χάνει μαζί του, αντί να βρίσκεται στο τηλέφωνο μιλώντας με δωρητές. Από τότε που ανέλαβε την αρχηγία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή, το 2002, η Πελόζι έχει φέρει στο κόμμα 1,25 δισ. δολάρια σε δωρεές, εκ των οποίων τα 42,7 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο φέτος. Συνολικά σε αυτές τις εκλογές έχει συγκεντρώσει 276 εκατομμύρια δολάρια συμμετέχοντας σε πάνω από 400 εκδηλώσεις.

«Οταν ξυπνάω το πρωί και νιώθω λίγο κουρασμένη, σκέφτομαι τη Νάνσι Πελόζι», σχολιάζει η 68χρονη βουλευτής Μπρέντα Λόρενς παρουσιάζοντας την πρόεδρο της Βουλής σε ακροατήριο συνδικαλιστών και επιφανών πολιτών στο Ντιτρόιτ. Οι Ρεπουμπλικανοί, από την άλλη πλευρά, επικαλούνται την Πελόζι για να συσπειρώσουν τη βάση τους, καλώντας τους ψηφοφόρους να την «απολύσουν».

Για το ευρύ κοινό, η Πελόζι είναι μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία. Δεν είναι η πιο χαρισματική ομιλήτρια, ενώ κάποιες φορές φέρεται απότομα στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά όταν βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία είναι τόσο προσηλωμένη στον στόχο της, που κερδίζει τον σεβασμό.

Το κύρος της ανέβηκε πρόσφατα με τη δημοσιοποίηση βίντεο από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Στο βίντεο η Πελόζι ζητούσε βοήθεια από τον στρατό, εκτόξευε απειλές εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, τηλεφωνούσε στον αντιπρόεδρο Πενς για να σιγουρευτεί ότι είναι ασφαλής και άνοιγε μια συσκευασία σαλάμι με τα δόντια, όλα την ίδια στιγμή.

Τι θα συμβεί μετά τις 8 Νοεμβρίου, εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν; Θα βάλει η Πελόζι τέλος στην 35ετή καριέρα της, πυροδοτώντας διαμάχη για τη διαδοχή της; Το 2019 είχε υποσχεθεί ότι δεν επρόκειτο να διεκδικήσει νέα θητεία, αλλά προσφάτως αρνείται να συζητήσει το θέμα. «Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα;» είπε όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί ότι βρίσκεται στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία της. «Το συνηθισμένο θα ήταν να θέλουμε να πάμε στην παραλία», σημείωσε. «Οχι, πρέπει να πολεμήσουμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT