Μακρόν και Σολτς έκρυψαν τις διαφορές πίσω από χαμόγελα – Τι συζήτησαν

Μακρόν και Σολτς έκρυψαν τις διαφορές πίσω από χαμόγελα – Τι συζήτησαν

Με χαμόγελα και μία θερμή χειραψία υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Παρίσι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμόγελα και μία θερμή χειραψία υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Παρίσι, με τους δύο ηγέτες ωστόσο να αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις διαφωνίες τους.

Τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας κυριάρχησαν στο γεύμα εργασίας που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο. Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, Μακρόν και Σολτς επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα.

Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της Άμυνας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τέλος συζητήθηκαν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.

Μακρόν και Σολτς έκρυψαν τις διαφορές πίσω από χαμόγελα – Τι συζήτησαν-1
Φωτ. REUTERS

Ο Γερμανός καγκελάριος μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος, μετά τη ματαίωση -με απόφαση Μακρόν- της κοινής συνεδρίασης υπουργών των δύο χωρών, την περασμένη εβδομάδα, με φόντο τις διαφορές Παρισιού – Βερολίνου σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική και την άμυνα.

Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση» που κάλυψε τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, τις αυξανόμενες τιμές και τα κοινά αμυντικά πρότζεκτ. «Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά και αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις», ανέφερε μέσω Twitter. 

Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση. Σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, ο αριθμός των θεμάτων στα οποία διαφωνούν η Γαλλία και η Γερμανία -τα δύο πλουσιότερα και πιο ισχυρά μέλη της Ε.Ε.- αυξάνεται, από την αμυντική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την απάντησή της στην ενεργειακή κρίση, τις σχέσεις με την Κίνα και τη δημοσιονομική πολιτική.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν πολλά ανησυχητικά σχόλια, ιδίως από τη γαλλική πλευρά, για τη σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ο Μακρόν προειδοποίησε τη Γερμανία να μην απομονωθεί, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για την ίδια, ούτε για την Ευρώπη.

Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι είναι καθησυχαστικοί, μολονότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», επιμένει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.

Λίγες στιγμές πριν από την άφιξη του Σολτς, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είχε υποβαθμίσει τα όποια ρήγματα μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι Γαλλία και Γερμανία είναι πάντα σε θέση σε ξεπερνούν τις δυσκολίες. «Η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει ότι αυτή η φιλία παραμένει ζωντανή» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT