Το σχέδιο της Ρωσίας για να διχάσει τους Ουκρανούς – Όταν το νερό γίνεται… όπλο

Το σχέδιο της Ρωσίας για να διχάσει τους Ουκρανούς – Όταν το νερό γίνεται… όπλο

Στο Μικολάιβ, αλμυρό νερό τρέχει από τις βρύσες και σημειώνονται συχνά διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κάτοικοι κατηγορούν τη Ρωσία, αλλά είναι απογοητευμένοι και με τους ηγέτες τους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 86% των Ουκρανών στηρίζει τη στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι πυραυλικές επιθέσεις, αναφέρει δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, η οποία ήρθε στο φως την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, πέφτει στο 69% σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι βομβαρδισμοί είναι πιο εντατικοί.

Πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, το Μικολάιβ αντλούσε περίπου 31 εκατομμύρια γαλόνια γλυκού νερού ημερησίως μέσω δύο σωλήνων, οι οποίοι διασχίζουν εδάφη, τα οποία βρίσκονται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο. Σήμερα, από τις βρύσες τρέχει αλμυρό νερό και σημειώνονται συχνά διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κάτοικοι βρίζουν τη Ρωσία, αλλά είναι επίσης απογοητευμένοι με τους ηγέτες τους.

«Το νερό είναι ένα ακόμη όπλο», δηλώνει ο Μπόρις Ντουντένκο, διευθυντής του συστήματος ύδρευσης της πόλης.

Μπορεί κάποιος να πλυθεί, αλλά το αλάτι μένει στο δέρμα και προκαλεί φαγούρα. Επίσης το βούρτσισμα δοντιών δεν συνίσταται. Η σκουριά και άλλα μέταλλα που εντοπίζονται στο νερό και τα οποία του δίνουν μια πορτοκαλί απόχρωση, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Όσο για τη χρήση του νερού σε φαγητό, πλύσιμο ρούχων ή πότισμα κήπου, αυτή αποκλείεται.

«Δυστυχώς, έτσι ζούμε πλέον», τονίζει ο Μπόρις Ντουντένκο. «Αλλά, ευτυχώς, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν και ρίχνουν τις ευθύνες στον κατακτητή, τον επιτιθέμενο. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, πάντα θα παραπονιούνται. Κατηγορούν εμένα και τον δήμαρχο, καθώς θεωρούν ότι εμείς τους κάνουμε τη ζωή μίζερη», προσθέτει.

Τονίζει επίσης ότι δεν γνωρίζει κάποια άλλη πόλη, εκτός του Μικολάιβ, στο δίκτυο ύδρευσης της οποίας κυκλοφορεί θαλασσινό νερό. Οι κάτοικοι προσπαθούν να αντέξουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εκφράζουν την οργή τους.

«Είναι απλά αδύνατο να ζεις έτσι», αναφέρει η Γιούλια Κράβετς, η οποία φροντίζει ένα νεογέννητο μωρό σε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Ο σύζυγός της, Ολεξάντρ, συγκεντρώνει καθημερινά πολλά λίτρα πόσιμου νερού για να πλύνει το μωρό και να ετοιμάσει γεύματα.

Το σχέδιο της Ρωσίας για να διχάσει τους Ουκρανούς – Όταν το νερό γίνεται… όπλο-1
AP / Emilio Morenatti

Ανησυχία για επίθεση από την πλευρά της Λευκορωσίας

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στις βόρειες περιοχές κοντά στη Λευκορωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα ρωσική επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν παρατηρείται δημιουργία δύναμης κρούσης (στη Λευκορωσία). (Αλλά) υπάρχουν και θα υπάρχουν απειλές. Αντιδρούμε, έχουμε ήδη αυξήσει τα στρατεύματά μας στη βόρεια κατεύθυνση», δήλωσε ο Ολέξι Χρόμοφ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Λευκορωσία είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας στη σύγκρουση και έχει επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ως αφετηρία για την επίθεση στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από NYT

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT