Ιράν: Κλιμάκωση λαϊκής οργής και βίας κατά διαδηλωτών

Ιράν: Κλιμάκωση λαϊκής οργής και βίας κατά διαδηλωτών

Νέα κλιμάκωση της λαϊκής οργής και των διαδηλώσεων σε ολόκληρο το Ιράν πυροδότησε η επίθεση της αστυνομίας, με πραγματικά πυρά, κατά διαδηλωτών στην πόλη Σακέζ, γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κλιμάκωση της λαϊκής οργής και των διαδηλώσεων σε ολόκληρο το Ιράν πυροδότησε η επίθεση της αστυνομίας, με πραγματικά πυρά, κατά διαδηλωτών στην πόλη Σακέζ, γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στον τάφο της, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της 40 ημέρες μετά τον θάνατό της, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα», «το Κουρδιστάν θα γίνει ο τάφος των φασιστών», όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Χθες οι συγκεντρωμένοι που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο της 16χρονης διαδηλώτριας Νίκα Σακαραμί δέχθηκαν αστυνομική επίθεση μέσα στο νεκροταφείο στη Χοραμαμπάντ.

Γυναίκες υπ. Εξωτερικών

Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς κατήγγειλαν οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών 12 κρατών (Αλβανία, Ανδόρα, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Κόσοβο, Λιβύη, Λιχτενστάιν, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία) απαντώντας στο κάλεσμα της υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Ζολί.

Πραγματικά πυρά χρησιμοποίησε η αστυνομία στην πόλη Σακέζ, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν κάνει λόγο για αντίποινα κατά όσων διαμαρτύρονται στους δρόμους για τον θάνατο της Αμινί.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Ως γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών νιώθουμε την ευθύνη να γίνουμε η ηχώ της φωνής των γυναικών του Ιράν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις θαρραλέες γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Η επίθεση στο τέμενος

Tις διαδηλώσεις, ωστόσο, θεωρεί ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραήμ Ραΐσι ως αιτία της επίθεσης –το απόγευμα της Τετάρτης– σε σιιτικό τέμενος της Σιράζ, στο νότιο Ιράν, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων, παρότι την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. «Στόχος του εχθρού είναι να αποτρέψει την εξέλιξη του Ιράν. Οι διαδηλώσεις ανοίγουν τον δρόμο για την τρομοκρατία», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος και δεσμεύτηκε για αντίποινα.

Την απάντησή τους έδωσαν και οι Φρουροί της Επανάστασης διά του επικεφαλής τους Χουσεΐν Σαλαμί, ο οποίος σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Τασμίν, δήλωσε: «Δηλώνουμε, κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η φωτιά της εκδίκησης του ιρανικού λαού θα τους βρει και θα τους τιμωρήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT