Φινλανδία: Ρωγμές εντοπίστηκαν σε αντλίες του πυρηνικού αντιδραστήρα OL3

Φινλανδία: Ρωγμές εντοπίστηκαν σε αντλίες του πυρηνικού αντιδραστήρα OL3

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές λίγων εκατοστών έχουν εντοπιστεί και στις τέσσερις αντλίες τροφοδοσίας νερού του πυρηνικού αντιδραστήρα Olkiluoto 3 (OL3) της Φινλανδίας.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο διαχειριστής του αντιδραστήρα TVO, είναι ακόμη ασαφές πώς η ζημιά θα επηρεάσει τη λειτουργία της εγκατάστασης.

«H ρίζα του προβλήματος για τις ρωγμές που βρέθηκαν στις αντλίες είναι άγνωστη ακόμη. Θα ειδοποιήσουμε όταν έχουμε απαντήσεις για τον πιθανό αντίκτυπο στον προγραμματισμό μας», έγραψε ο ΤVO στο Twitter.

Η ζημιά αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον διαχειριστή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αργότερα, η αναμενόμενη έναρξη της κανονικής παραγωγής είχε αναβληθεί για τις 27 Δεκεμβρίου.

Η ζημιά αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη Φινλανδία. Μάλιστα, ο εγχώριος διαχειριστής του δικτύου ρεύματος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν μπλακάουτ τον ερχόμενο χειμώνα, αν δεν μπορεί ο OL3 να παράγει με αξιοπιστία ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Olkiluoto 3 είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης. Βρίσκεται υπό κατασκεύη από το 2005 και επρόκειτο να αρχίσει τη λειτουργία του το 2009. Όμως, είχε αντιμετωπίσει αρκετά τεχνικά προβλήματα, τα οποία με τις σειρά τους έφεραν επιζήμιες καθυστερήσεις και χρόνιες νομικές διαμάχες.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT