Πόλεμος στην Ουκρανία: Kαθαρίζοντας τη Χερσώνα από ρωσικές παγίδες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Kαθαρίζοντας τη Χερσώνα από ρωσικές παγίδες

Το έργο των Ουκρανών σκαπανέων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συριστικός ήχος του ανιχνευτή μετάλλων ακούγεται αιφνιδίως και σπάει τη σιωπή, φανερώνοντας ότι η ομάδα των Ουκρανών στρατιωτών είναι έτοιμη να σαρώσει, αναζητώντας νάρκες και άλλα εκρηκτικά, ένα σχολείο που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι ως οχυρό. Η στέγη του κτιρίου καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τις μάχες που μαίνονταν στην περιοχή πριν από αρκετούς μήνες. Τα χνάρια τους είναι ορατά παντού ακόμη. Ανάμνηση των σφοδρών μαχών συνιστούν τα τρία ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που στέκονται απανθρακωμένα γύρω από το κτίριο.

Ολη η περιοχή, άλλωστε, είναι διάστικτη από τους κρατήρες που δημιούργησαν οι οβίδες, ενώ παντού υπάρχουν μεγάλα μεταλλικά ελάσματα, απομεινάρια των εκρήξεων.

Η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι μετά την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης στον νότο, στις αρχές Αυγούστου, οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει 90 πόλεις και χωριά, όπου παραμένουν, ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι.

Αναζητούν νάρκες και άλλα εκρηκτικά στις περιοχές τις οποίες ο ουκρανικός στρατός απελευθερώνει: τουλάχιστον 90 πόλεις και χωριά από τον Αύγουστο.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας, το κοπιώδες έργο του καθαρισμού των περιοχών που έχουν ανακαταληφθεί από τα απομεινάρια των μαχών επωμίζονται οι Ουκρανοί σκαπανείς. Eνας από αυτούς εντόπισε κάτω από θάμνους έξι βλήματα όλμου που δεν είχαν εκραγεί και μία ρουκέτα.

Θεωρώντας ότι τα πυρομαχικά ήταν πιθανώς παγιδευμένα από τους Ρώσους, ο στρατιώτης άρχισε να έρπει, ερευνώντας με ένα μακρύ μεταλλικό κοντάρι το έδαφος γύρω τους και το σημείο όπου είχε εγκαταλειφθεί το στρατιωτικό υλικό. Οταν σιγουρεύτηκε για την ασφάλεια, ανασήκωσε με μεγάλη προσοχή κάθε βλήμα και το τοποθέτησε σε άλλο σημείο. Οταν το εγχείρημα ολοκληρώθηκε, ανέπνευσε με ανακούφιση.

Το έργο της ομάδας των σκαπανέων, όμως, δεν σταμάτησε εδώ. Για το επόμενο δίωρο, οι εκπαιδευμένοι οπλίτες συγκέντρωναν πυρομαχικά και τα μετεφέραν, σε ένα βαθύ λάκκο που είχαν δημιουργήσει οι Ρώσοι ως χαράκωμα για τις μάχες. Οταν τελείωσαν, γέμισαν τον λάκκο με εκρηκτική ύλη, τον κάλυψαν με χώμα και τον συνέδεσαν, με μακρύ σύρμα, με τον πυροκροτητή που τοποθέτησαν σε ένα χωράφι σε μεγάλη απόσταση.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακούστηκε η εκκωφαντική έκρηξη και στο σημείο ανασηκώθηκε ένας πυλώνας μαύρου καπνού. Η αποστολή των ανδρών στο σημείο είχε ολοκληρωθεί και οι σκαπανείς, αφού τοποθέτησαν τα εργαλεία της δουλειάς στα σακίδιά τους, ξεκίνησαν για την επόμενη περιοχή όπου θα επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία.

Ενώ οι σκαπανείς συμβάλλουν στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που ανακαταλαμβάνονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στα άλλα μέτωπα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT