Βραζιλία: Ακόμη αρνείται να αποδεχθεί την ήττα ο Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ακόμη αρνείται να αποδεχθεί την ήττα ο Μπολσονάρο

Τα φώτα του προεδρικού μεγάρου έσβησαν από τις 10 το βράδυ - Δεν ήθελε να δει κανέναν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σβηστά τα φώτα στο προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια. Σιγή ιχθύος από τον συνήθως λαλίστατο, απερχόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας. Ακόμη και συνεργάτες που έσπευσαν να τον συναντήσουν έκαναν μεταβολή κι έφυγαν, δεν ήθελε να δει κανέναν.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος της χώρας της Νότιας Αμερικής που αρνήθηκε να παραδεχθεί αυθημερόν την ήττα του και να συγχαρεί τον νικητή και μεγάλο του αντίπαλο, Λούλα ντα Σίλβα, από τότε που η χώρα υιοθέτησε την ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο επιτρέπει να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα ώρες μόνο μετά την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μπολσονάρο παρακολούθησε την έρευνα στην προεδρική κατοικία, το Palácio da Alvorada, μαζί με μέλη της οικογενείας του, αφού ψήφισε το πρωί στο Ρίο, και απέφυγε την επαφή με συμμάχους του ολόκληρη την ημέρα.

Μέλη της εκστρατείας του προσπάθησαν να τον βρουν κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, αλλά ο κ. Μπολσονάρο δεν τους απάντησε καν. Είπε στους βοηθούς του ότι προτιμούσε να μείνει μόνος και θα επικοινωνούσε μαζί τους από τη Δευτέρα το πρωί.

Γύρω στις 10 το βράδυ της Κυριακής, τα φώτα του Alvorada έσβησαν και οι πληροφορίες ήταν ότι πήγε για ύπνο. Νωρίς το βράδυ έφτασε στην επίσημη κατοικία ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας, Αδόλφο Σαχσίδα. Σταμάτησε στην είσοδο και, μετά από λίγα λεπτά στο τηλέφωνο, έκανε μεταβολή και αποχώρησε.

Τη σιωπή του Μπολσονάρου ακολούθησαν οι στενότεροι βοηθοί του, οι οποίοι απέφευγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα, περιμένοντας θέση από τον πρόεδρο. Δύο από τους συντονιστές της εκστρατείας, οι υπουργοί Φάμπιο Φαρία και Σίρο Νογκουέιρα δημοσίευσαν μόνο φωτογραφίες δίπλα στον πρόεδρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα υποστήριξης. «Για πάντα δίπλα σου, καπετάνιε», έγραψε ο δεύτερος στο προφίλ του στο Instagram.

Σε δύο πολιτείες της Βραζιλίας πάντως οι οπαδοί του κ. Μπολσονάρο δεν πήγαν για ύπνο: Έσπευσαν να κλείσουν αυτοκινητοδρόμους εμποδίζοντας την κίνηση, υιοθετώντας το αφήγημα του απερχόμενου προέδρου περί νοθείας.

Πλέον η ανησυχία που υπάρχει αφορά στη δίμηνη μεταβατική περίοδο έως την Πρωτοχρονιά, όταν ο κ. Λούλα θα αναλάβει και επισήμως τα προεδρικά καθήκοντα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπολσονάρο δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, που ελέγχεται για τον ρόλο του στην εισβολή ακροδεξιών στο αμερικανικό Κονγκρέσο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, δύο μήνες μετά την ήττα Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Πηγή: O Globo, CNN, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT