Ερντογάν: «Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τα σιτηρά, κι ας διστάζει η Μόσχα»

Ερντογάν: «Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τα σιτηρά, κι ας διστάζει η Μόσχα»

Μεγάλη ποσότητα ουκρανικών δημητριακών έφυγε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Οδησσού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανή τη συμφωνία ασφαλούς μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών από τον Εύξεινο Πόντο, μετά την απόφαση της Μόσχας το Σάββατο να μην την ανανεώσει.

Τη Δευτέρα το πρωί άρχισε η προσπάθεια εξαγωγής μεγάλων ποσοτήτων ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βασίζει στη συμφωνία αυτή τον διαμεσολαβητικό του ρόλο και εν γένει τη διεθνή του υπόσταση, είπε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ροή των σιτηρών.

«Προσφέραμε μια σχετική μείωση της επισιτιστικής κρίσης με 9,3 εκατομμύρια τόνους ουκρανικού σίτου στην υπηρεσία του κόσμου. Αν και η Ρωσία είναι διστακτική επειδή δεν παρέχονται οι ίδιες διευκολύνσεις για τη Μόσχα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να υπηρετήσουμε την ανθρωπότητα με αποφασιστικότητα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την Κυριακή Τουρκία και ΟΗΕ είχαν κάνει λόγο για 16 πλοία, φορτωμένα σιτηρά, που είναι έτοιμα να πλεύσουν από τον Εύξεινο Πόντο.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι η πρώτη από τις 40 προγραμματισμένες επιθεωρήσεις πλοίων τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε στα ύδατα της Κωνσταντινούπολης με μια ομάδα μόνο μελών του ΟΗΕ και Τούρκων, αντί για τις προηγούμενες τετραμελείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Ουκρανών, πριν από την αναστολή συμμετοχής της Μόσχας.

Όγκος-ρεκόρ 354.500 τόνων γεωργικών προϊόντων μεταφέρθηκε σε πλοία που αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

Δώδεκα πλοία αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας τη Δευτέρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα δημητριακά, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

«Σήμερα έφυγαν 12 πλοία από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και της Τουρκίας παρέχουν 10 ομάδες επιθεώρησης για να επιθεωρήσουν 40 πλοία με στόχο την εκπλήρωση της πρωτοβουλίας. Αυτό το σχέδιο επιθεώρησης έγινε αποδεκτό από την ουκρανική αντιπροσωπεία. Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ενημερωθεί», έγραψε ο κ. Κουμπράκοφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: Reuters, NTV, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT