Πόλεμος: Χωρίς νερό και ρεύμα εκατομμύρια Ουκρανοί

Πόλεμος: Χωρίς νερό και ρεύμα εκατομμύρια Ουκρανοί

Για τέταρτη κατά σειράν εβδομάδα συνεχίζονται τα κύματα ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον των ουκρανικών υποδομών

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις στους πέντε κατοίκους του Κιέβου έμειναν χωρίς νερό, καθώς η Ρωσία συνεχίζει, για τέταρτη κατά σειράν εβδομάδα, τους βομβαρδισμούς εναντίον ουκρανικών πόλεων. Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν και πάλι χθες το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ακούγονταν εκρήξεις και νέφη μαύρου καπνού υψώνονταν στον ουρανό, καθώς ο ρωσικός στρατός βομβάρδιζε τα δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ, οι Ρώσοι βομβάρδισαν στόχους σε δέκα περιοχές της χώρας και προκάλεσαν βλάβες σε 18 ενεργειακές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας. Ουκρανικά μέσα ανέφεραν επίσης επιθέσεις σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια στις περιοχές του Κιέβου, της Οδησσού και της Ζαπορίζια. «Αντί να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, οι Ρώσοι χτυπούν τους αμάχους», σχολίασε ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

Διεθνής ανησυχία

Παράλληλα, εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στη διεθνή αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι χθεσινές, έντονα αυξητικές τάσεις των τιμών των σιτηρών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου αποτέλεσαν ανησυχητικό οιωνό.

Το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία με το Κίεβο, που επετεύχθη τον Ιούλιο ύστερα από μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Ο βασικός λόγος ήταν ο βομβαρδισμός του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, από 16 ουκρανικά drones, που παρά τις περιορισμένες ζημιές προκάλεσε κύμα οργής στη Ρωσία. Αλλά και πριν από τον βομβαρδισμό, η Ρωσία παραπονούνταν ότι τηρείται μόνο το πρώτο σκέλος της συμφωνίας, που αναφέρεται στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά όχι και το δεύτερο, που προέβλεπε ανεμπόδιστες εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Αιτιολογώντας τη ρωσική απόφαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι «σχεδόν ανεφάρμοστη», καθώς δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των μεταφορών – προφανώς μετά τον ουκρανικό βομβαρδισμό στη Σεβαστούπολη. Αυτή η δήλωση προκάλεσε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επιβάλει εκ νέου η Ρωσία ναυτικό αποκλεισμό στην Οδησσό και στα άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο αυτοί οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν χθες. Αντιθέτως, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι 12 φορτηγά πλοία απέπλευσαν μεταφέροντας 354.000 τόνους σιτηρών, περισσότερους από τον ημερήσιο μέσο όρο στη διάρκεια εφαρμογής της συμφωνίας. Μεταξύ των πλοίων που απέπλευσαν ήταν και το «Ikaria Angel», που έχει ναυλωθεί από το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ και μεταφέρει 30.000 τόνους σιτάρι στο Τζιμπουτί.

Παρά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία, η Μόσχα δεν εμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αν και αναγνώρισε ότι η Ρωσία έχει δίκιο που παραπονείται για τα προβλήματα που εξακολουθούν να ορθώνονται στις δικές της εξαγωγές, την κάλεσε να μην εγκαταλείψει τη συμφωνία, γιατί, όπως είπε, από μια τέτοια εξέλιξη ουδείς θα βγει κερδισμένος. Aργά χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να κατασκευάσει σταθμό διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία σε ελάχιστο χρόνο, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα θελήσουν να αδράξουν την ευκαιρία υπογράφοντας συμβόλαια.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αυξάνει σε ανώτερο επίπεδο την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων γιατί, παρότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις διάχυσης της ουκρανικής σύγκρουσης εκτός συνόρων, «η χώρα μας είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε απειλές, επιχειρήσεις κατασκοπείας και καμπάνιες επηρεασμού της κοινής γνώμης».

Τέλος, ο Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε δημοσίευμα της ταμπλόιντ βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο Ρώσοι πράκτορες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της παραιτηθείσας πρωθυπουργού Λιζ Τρας όταν εκείνη κατείχε το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών. «Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη υλικού από τα βρετανικά μίντια που μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Επεισόδιο με Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Το ρεπορτάζ, που επικαλείται τέσσερα άτομα με άμεση γνώση της επεισοδιακής συνδιάλεξης, αναφέρει ότι στις 15 Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ενός δισ. δολαρίων. Προτού καλά καλά τελειώσει, όμως, ο Ζελένσκι άρχισε να αραδιάζει σειρά άλλων οπλικών συστημάτων που δεν είχε λάβει ακόμη από τις ΗΠΑ. Ερεθισμένος, ο Μπάιντεν ύψωσε τη φωνή του, τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός ήταν πολύ γενναιόδωρος έναντι της Ουκρανίας και ζήτησε από τον Ζελένσκι να επιδείξει στοιχειώδη ευγνωμοσύνη. Αν και σπεύδει να σημειώσει ότι το περιστατικό δεν είχε συνέχεια και οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών βελτιώθηκαν, το NBC υπενθυμίζει πως ο Μπάιντεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα αρχίζουν να δυστροπούν για τις διαστάσεις της βοήθειας στην Ουκρανία εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT