Τις χειρότερες ανησυχίες βουλευτών του αμερικανικού Κογκρέσου επιβεβαίωσε η επίθεση εναντίον του συζύγου της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι από άνδρα που κρατούσε σφυρί και εισέβαλε στην κατοικία του ζευγαριού στο Σαν Φρανσίσκο κραυγάζοντας: «Πού είναι η Νάνσι;».
Ο τραυματισμός του Πολ Πελόζι αποκάλυψε τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας για τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας και τις οικογένειές τους σε περίοδο οξείας πολιτικής πόλωσης, λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής και δεύτερη στη σειρά διαδοχής του προέδρου μετά την αντιπρόεδρο, έχει υποστεί εντατική δαιμονοποίηση από τους Ρεπουμπλικανούς. Εδώ και δύο δεκαετίες η Πελόζι βρέθηκε να πρωταγωνιστεί –χωρίς τη συγκατάθεσή της– σε αρνητικές διαφημίσεις της αντιπολίτευσης, που την παρουσιάζουν ως φανατική αριστερή ιδεολόγο.
Η πρόεδρος της Βουλής ήταν ο πρώτος στόχος των εισβολέων της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο και έχει γίνει αποδέκτρια πρωτοφανούς κύματος διαδικτυακού μίσους. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στην έδρα της νομοθετικής εξουσίας, το τοξικό μείγμα βίαιης ρητορικής, θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο συνεχίζει να αποτελεί απειλή.
«Οταν βλέπουμε την επίθεση στην κατοικία Πελόζι, τα σχέδια για απαγωγή κυβερνήτη και τόσα άλλα σημάδια, είναι σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο κρίσης», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τσάπμαν, Πίτερ Σίμι. Η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Ιλχάν Ομάρ, διαρκής στόχος διαδικτυακών εκδηλώσεων μίσους, λέει ότι η επίθεση της Παρασκευής στο Σαν Φρανσίσκο υπήρξε αφορμή αφύπνισης. «Μιλούσαμε θεωρητικά με τον σύζυγό μου για το τι θα γινόταν αν έπεφταν πάνω στα παιδιά μας ενώ μας αναζητούσαν. Τώρα ξέρουμε», λέει η Ομάρ.
Επίθεση στην οικία Πελόζι: ο σύζυγος της προέδρου της Βουλής διέφυγε τον κίνδυνο, ενώ ερωτήματα εγείρει η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας.
Οργισμένοι ψηφοφόροι
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, μετά την 6η Ιανουαρίου οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από «βίαιους γηγενείς εξτρεμιστές, τροφοδοτούμενους από οργή για τη δήθεν νοθεία στις εκλογές». Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, με οργισμένους ψηφοφόρους να καλούν τους υποψηφίους να στηρίξουν θεωρίες συνωμοσίας. Σε δήλωσή του την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπεν Σάσι κάλεσε τους Αμερικανούς «να κατεβάσουν το θερμόμετρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν ολοένα και πιο συχνά φόβους για την ασφάλειά τους, με τις απειλές εναντίον τους να έχουν δεκαπλασιασθεί μετά την εκλογή Τραμπ το 2016. Την ίδια στιγμή, σημαντικά έχουν αυξηθεί τα περιστατικά διά ζώσης αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών του Κογκρέσου και πολιτών στον δρόμο αλλά και στις κατοικίες τους. Πριν από λίγους μήνες άγνωστος άνδρας πέταξε πέτρες στα τζάμια του απομονωμένου σπιτιού της γερουσιαστού του Μέιν, Σούζαν Κόλινς. «Δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν κάποιος συνάδελφος έπεφτε θύμα δολοφονίας. Από τα απειλητικά τηλεφωνήματα περάσαμε στις πράξεις βίας», είπε η Κόλινς.
Τα μέλη του Κογκρέσου μπορούν να αξιοποιούν προεκλογικά κεφάλαια για την προστασία των κατοικιών τους με ηλεκτρονικά συστήματα και ιδιωτικούς φρουρούς. Περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής. Ορισμένοι υποψήφιοι επέλεξαν να μειώσουν –ή ακόμη και να καταργήσουν– τις προεκλογικές συναντήσεις τους σε δημόσιους χώρους, προτιμώντας να απευθύνονται σε ψηφοφόρους μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου.