Βραζιλία: Ελπίδες και φόβοι για την οριακή νίκη Λούλα

Βραζιλία: Ελπίδες και φόβοι για την οριακή νίκη Λούλα

Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος επικράτησε με διαφορά δύο εκατομμυρίων ψήφων και δεσμεύεται για υπουργείο Αυτοχθόνων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Παγκόσμια νίκη για την προστασία του Αμαζονίου θεωρήθηκε η επικράτηση του πρώην προέδρου Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βραζιλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν προχώρησε σε απολύτως καμία δημόσια δήλωση, παρά την παρέλευση 24 ωρών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Σήμερα κέρδισε ένα δημοκρατικό κίνημα πάνω από πολιτικά κόμματα, προσωπικά συμφέροντα και ιδεολογίες», είπε ο Λούλα στους οπαδούς του, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών. Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος επικράτησε με διαφορά δύο εκατομμυρίων ψήφων, στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το 1985. Το Κογκρέσο καθώς και οι τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μίνας Γκεράις παραμένουν υπό τον έλεγχο των συμμάχων του Μπολσονάρο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που θα παραμείνει στο αξίωμα έως τις 31 Ιανουαρίου, προσπάθησε να αποφύγει την εκλογική ήττα διακινώντας κρατικό χρήμα σε πολιτικούς συμμάχους του και στέλνοντας έκτακτα επιδόματα σε δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς Βραζιλιάνους, που αποτελούν την εκλογική βάση του Λούλα.

«Η Βραζιλία είναι έτοιμη να επιστρέψει στον ηγετικό της ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης», είπε ο Λούλα μετά την εκλογή του.

«Δεν είχαμε απέναντί μας έναν υποψήφιο, είχαμε τον μηχανισμό του βραζιλιάνικου κράτους, τον οποίο έθεσε στην υπηρεσία της εκλογικής του νίκης», είπε ο Λούλα στους υποστηρικτές του. Το ερώτημα είναι αν ο σκληρός πυρήνας υποστηρικτών του Μπολσονάρο θα αποδεχθεί την ήττα ή θα υπάρξουν απέλπιδες προσπάθειες ανάλογες με αυτές των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ όταν εξελέγη πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Η σιωπή του Μπολσονάρο, ο οποίος ούτε αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ούτε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να το αμφισβητήσουν, αφήνει για την ώρα όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ο Λούλα υποσχέθηκε ότι η καταπολέμηση της φτώχειας θα είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του, όπως είχε συμβεί και κατά την πρώτη οκταετία δια-κυβέρνησής του, το 2003-2010, οδηγώντας στην αποχώρησή του από την εξουσία με το αδιανόητο ποσοστό δημοφιλίας 80%. Καθώς ετοιμαζόταν για την πολιτική επιστροφή του, κατηγορήθηκε για διαφθορά και πέρασε 17 μήνες στη φυλακή μέχρις ότου αποδειχθεί στο ανώτατο δικαστήριο ότι δεν είχαν τηρηθεί οι αρχές της δίκαιης δίκης, απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκισή του. Ο έμπειρος Βραζιλιάνος πολιτικός θα προσπαθήσει τώρα να ενώσει μια βαθύτατα διχασμένη χώρα, χρησιμοποιώντας τον αποδεδειγμένο πραγματισμό του. Γύρω του έχει συσπειρώσει όχι μόνο το Κόμμα Εργατών, το ιστορικό του λίκνο, αλλά και πολιτικούς από τον κεντρώο χώρο, τον χώρο της οικολογίας, ακόμη και της μετριοπαθούς Δεξιάς. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Λούλα, επαινώντας τις «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» της Βραζιλίας.

Επί των ημερών του Λούλα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου χανόταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς της τελευταίας τετραετίας. «Η Βραζιλία είναι έτοιμη να επιστρέψει στον ηγετικό της ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης προστατεύοντας όλους μας τους βιοτόπους, ειδικά το δάσος του Αμαζονίου», είπε ο Λούλα μετά την εκλογή του. Ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί τη δημιουργία υπουργείου Αυτοχθόνων, με επικεφαλής αυτόχθονα, σε δραματική αντίθεση με τη ρατσιστική πολιτική του Μπολσονάρο, η οποία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα που μετατρέπουν τον Αμαζόνιο σε βιομηχανικές καλλιέργειες. «Οταν ένα παιδί του δάσους δολοφονείται από την απληστία των αρπακτικών, πεθαίνει μαζί του ένα κομμάτι της ανθρωπότητας», είπε ο Λούλα. «Θα αρχίσουμε ξανά τους ελέγχους στον Αμαζόνιο και θα πολεμήσουμε όλες τις παράνομες δραστηριότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT