Ισραήλ: Τα exit polls δείχνουν επιστροφή Νετανιάχου

Ισραήλ: Τα exit polls δείχνουν επιστροφή Νετανιάχου

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ και οι πιθανοί σύμμαχοί του φαίνεται να αποκτούν πλειοψηφία στην Κνεσέτ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Πιθανή επάνοδο του δεξιού συνασπισμού υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειχναν τα πρώτα exit polls των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Οι επαναλαμβανόμενες αναμετρήσεις (η χθεσινή ήταν η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση από το 2019) μπορεί να δίνουν μια εικόνα στασιμότητας, όμως στο εσωτερικό του δεξιού συνασπισμού έχουν σημειωθεί δραματικές αλλαγές.

Το κόμμα-ομπρέλα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, φαίνεται να εκτοξεύεται στις 14 έως 15 έδρες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Κνεσέτ. Εφόσον τα exit polls επιβεβαιωθούν από τα τελικά αποτελέσματα, η δύναμη αυτή σε συνδυασμό με τις 30 έδρες του κόμματος Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τις 17 έδρες των δύο υπερορθόδοξων κομμάτων επαρκούν για να επαναφέρουν τον Νετανιάχου στην πρωθυπουργία.

Ισραήλ: Τα exit polls δείχνουν επιστροφή Νετανιάχου-1

Πριν από τη χθεσινή βραδιά, πολλοί Ισραηλινοί σχολιαστές σημείωναν ότι σε περίπτωση παλινόρθωσης του δεξιού συνασπισμού οι αλλαγές προς όφελος του Νετανιάχου θα είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. «Αν θριαμβεύσει ο Νετανιάχου ζούμε τις τελευταίες ημέρες του κράτους του Ισραήλ όπως το ξέρουμε τα τελευταία 75 χρόνια», έγραψε η αρθρογράφος της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» Σίμα Κάντμον, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση που σχεδιάζει ο δεξιός συνασπισμός εναντίον των θεσμών είναι πολύ ευρύτερη.

Μεταρρυθμίσεις

Συνοπτικά, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις εισάγουν στο Ισραήλ την αμερικανική ιδιαιτερότητα του πολιτικού ελέγχου επί του διορισμού δικαστικών, ενώ επιτρέπουν στη Βουλή την ψήφιση νόμων που παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, χωρίς να μπορούν αυτοί να καταργηθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι αλλαγές αυτές είναι εφικτές εξαιτίας μιας άλλης ισραηλινής ιδιαιτερότητας, της απουσίας συντάγματος.

Πολλοί Ισραηλινοί σχολιαστές σημείωναν ότι σε περίπτωση παλινόρθωσης του δεξιού συνασπισμού, οι αλλαγές προς όφελος του Νετανιάχου θα είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Επειτα από 12 χρόνια στην εξουσία, ο Νετανιάχου πέρασε στην αντιπολίτευση τον Μάρτιο του 2021, ενώ τη διακυβέρνηση ανέλαβε ετερόκλητος συνασπισμός υπό τους Ναφτάλι Μπένετ, Γαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς, με την υποστήριξη του κόμματος των Αράβων του Ισραήλ. Ο συνασπισμός, του οποίου συγκολλητική ουσία ήταν η απέχθεια προς τον πρώην πρωθυπουργό, κατέρρευσε σε διάστημα ενός έτους από τον σχηματισμό του, με αποτέλεσμα τις χθεσινές πέμπτες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του Λαπίντ έλαβε 22 έδρες, ενώ συνολικά ο αντι-Λικούντ συνασπισμός έλαβε 55 έδρες.

Χθες το βράδυ οι πολιτικοί παράγοντες του Ισραήλ τηρούσαν στάση αναμονής, καθώς τα exit polls έχουν δώσει στο παρελθόν παραπλανητικά αποτελέσματα. Μία από τις παραμέτρους που συνήθως υποτιμώνται στις μετρήσεις αυτές είναι η αραβική ψήφος, καθώς οι Αραβες τείνουν να παρουσιάζονται στις κάλπες αργά, αφότου οι περισσότερες μετρήσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Οι Παλαιστίνιοι

Η προοπτική μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του προκλητικού και χωρίς περιστροφές οπαδού της παλαιστινιακής εθνοκάθαρσης Μπεν-Γκβιρ είχε θορυβήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ αλλά και τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων, κατοίκων των κατεχόμενων εδαφών, των οποίων η ζωή καθορίζεται από το Ισραήλ χωρίς να είναι πολίτες του. Από τις αρχές της χρονιάς, πάνω από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, ενώ περίπου 700 σπίτια Παλαιστινίων έχουν κατεδαφιστεί στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις υφαρπαγής γης για την οικοδόμηση ισραηλινών εποικισμών. Επειτα απ’ όλα αυτά και μετά τη νέα επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, τον Αύγουστο, το συμπέρασμα μερίδας Ισραηλινών ψηφοφόρων ήταν να ενισχύσουν τον οπαδό της κατάργησης κάθε περιορισμού στη δράση του ισραηλινού στρατού, Μπεν-Γκβιρ.

Εν τω μεταξύ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Ουάσιγκτον, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν δεν έγινε καμία αναφορά στους Παλαιστινίους. Χθες το βράδυ την Ουάσιγκτον απασχολούσε προειδοποίηση που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την οποία επέκειτο «άμεση» επιδρομή του Ιράν στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT