Βρετανία: Σκληρή κριτική στην Μπρέβερμαν για την «εισβολή»

Βρετανία: Σκληρή κριτική στην Μπρέβερμαν για την «εισβολή»

Πυρά κατά της υπουργού εντός και εκτός Τόρις για το θέμα των μεταναστών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τους πολιτικούς να είναι πιο προσεκτικοί στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιούν απηύθυνε ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας, Ρόμπερτ Τζένρικ, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέβερμαν, περί «εισβολής» παράτυπων μεταναστών στη νότια Αγγλία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή BBC «Breakfast», ο Τζένρικ παραδέχθηκε ότι δεν θα επέλεγε τέτοιες αναφορές αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη της συναδέλφου του να απευθυνθεί στον βρετανικό λαό με σαφή και άμεσο τρόπο για την κλίμακα του προβλήματος.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέβερμαν βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες επί ξυρού ακμής, καθώς καλείται να βελτιώσει τάχιστα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο κέντρο Μάνστον στην κομητεία του Κεντ, όπου συγκεντρώνονται οι αιτούντες άσυλο στη χώρα πυροδοτώντας βίαια επεισόδια και όπου συχνά εκδηλώνονται επιδημίες. Σήμερα εκεί κρατούνται περίπου 4.000 άνθρωποι σε ένα χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 1.600.

Σκληρή κριτική κατά της υπουργού Εσωτερικών άσκησε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, επισημαίνοντας ότι «η εμπρηστική ρητορική της θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για συντηρητισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Η Μπρέβερμαν δέχεται, ωστόσο, και εσωκομματικά βέλη. Ο Ρότζερ Γκέιλ, βουλευτής των Τόρις για την περιφέρεια που περιλαμβάνει και το Μάνστον, σημείωσε ότι δεν την εμπιστεύεται. «Ο χθεσινός λόγος της αποκαλύπτει ότι το μόνο που θέλει η υπουργός είναι να καθησυχάσει τη δεξιά πτέρυγα», τόνισε, προσθέτοντας ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις για την μη επέκταση του κέντρου.

Διεγράφη από το Συντηρητικό Κόμμα ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, επειδή δήλωσε συμμετοχή σε τηλεοπτικό ριάλιτι επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή, διεγράφη από το Συντηρητικό Κόμμα ο πρώην υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, επειδή δήλωσε συμμετοχή σε τηλεοπτικό ριάλιτι επιβίωσης, που πραγματοποιείται στην αυστραλιανή ζούγκλα. Δριμεία κριτική στον πρώην υπουργό Υγείας και επίδοξο παίκτη ριάλιτι άσκησε και ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Βρετανία διάγει μια δύσκολη περίοδο και όλοι οι βουλευτές οφείλουν να εργάζονται σκληρά για τις περιφέρειες που εκπροσωπούν. Αυτό, άλλωστε, περιμένουν και οι ψηφοφόροι τους».

«Partygate» και «permacrisis»

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το βρετανικό λεξικό Harper Collins συμπεριέλαβε τη λέξη «partygate», το σκάνδαλο των συναθροίσεων στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω lockdown, μεταξύ των λέξεων της τρέχουσας χρονιάς. Η λέξη της χρονιάς του λεξικού είναι το «permacrisis», η μόνιμη κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT