Ουκρανία: Προετοιμασίες ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

Ουκρανία: Προετοιμασίες ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές στο Κίεβο προετοιμάζουν περισσότερα από 1.000 σημεία θέρμανσης σε όλη την πόλη σε περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης απενεργοποιηθεί από συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Την ώρα, η Ρωσία διεμήνυσε στους πολίτες να εγκαταλείψουν μια περιοχή κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο στην Χερσώνα. Πρόκειται για επέκταση της εντολής εκκένωσης, που -σύμφωνα με το Κίεβο- ισοδυναμεί με την αναγκαστική ερήμωση των κατεχόμενων εδαφών.

Οι δρόμοι και οι λεωφόροι της υπό ρωσικής κατοχής Χερσώνας είναι ουσιαστικά άδειοι. Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Οι εκκενώσεις έχουν αυξηθεί καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στα βόρεια και ανατολικά της πόλης.

Συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παραμείνει τελικά στη συμφωνία για την απελευθέρωση τις εξαγωγής ζωτικής σημασίας σιτηρών από την Ουκρανία, αφού την ανέστειλε το Σαββατοκύριακο, σε μια κίνηση που είχε απειλήσει να επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

«Η ρωσική ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και αναλαμβάνει εκ νέου την εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Πάντως, σημειώνεται, ότι το Κρεμλίνο μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε επίσημα την επιστροφή, σύμφωνα με όσα μετέδιδε το πρακτορείο Reuters. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι απαιτείται μια μακρά διαδικασία άμυνας για τον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, ζητώντας από τις διεθνείς δυνάμεις να ανταποκριθούν αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε ρωσικές απόπειρες να τον διαταράξουν.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη συμφωνία για τα σιτηρά είπε ότι αναμένει φορτωμένα πλοία να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια την Πέμπτη.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι είχε επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις Ρώσους μεγιστάνες χάλυβα και πετροχημικών σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Reuters 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT