Γερμανός αξιωματούχος: Οι σχέσεις με την Κίνα δεν θα είναι πια οι «ίδιες»

Γερμανός αξιωματούχος: Οι σχέσεις με την Κίνα δεν θα είναι πια οι «ίδιες»

Η Γερμανία επιθυμεί να βρει τομείς συνεργασίας με την Κίνα, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να παραμείνουν οι «ίδιες», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία επιθυμεί να βρει τομείς συνεργασίας με την Κίνα, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να παραμείνουν οι «ίδιες», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, λίγο πριν την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο.

Το Βερολίνο ζητά ίσους όρους ανταγωνισμού στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων, ενώ ελπίζει ότι η Κίνα μπορεί να πείσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Σολτς αναμένει να θέσει δύσκολα ερωτήματα στον Σι Τζινπίνγκ και δεν «βλέπει» τις ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πρόσθεσε.

Η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την Κίνα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών και δυτικές χώρες καλούν τον καγκελάριο να πάρει θέση απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στα Στενά της Ταϊβάν, καθώς σε περίπτωση όξυνσης της έντασης στην περιοχή η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί οικονομικό εκβιασμό από το Πεκίνο.

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται άμεσα από την Κίνα. Σχεδόν το ήμισυ των συνολικών ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα προέρχεται από τη Γερμανία και σχεδόν οι μισές γερμανικές βιομηχανίες αξιοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, εξαρτήματα ή πρώτες ύλες.

«Οταν μιλάμε για την Κίνα, λέμε: “Η Ρωσία είναι καταιγίδα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή”. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μία κατάσταση στην οποία το κινεζικό κράτος έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ενδεχομένως μέσω υποδομών ζωτικής σημασίας», λέει ο Τόμας Χάλντενβανγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση οδεύει, παρ’ όλα αυτά, προς την κατεύθυνση αυτή, την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ εδραιώνει τη θέση του στην ηγεσία κάνοντας λόγο στην ιστορική ομιλία του για διασφάλιση των κινεζικών συμφερόντων απέναντι στις δυτικές απειλές.

Με πληροφορίες από Reuters, NYT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT