Σε συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών κατέληξαν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι.
Ο διετής πόλεμος οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες βρέθηκαν αντιμέτωποι με λιμό.
Εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπέγραψαν τη συμφωνία στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, έπειτα από μία εβδομάδα επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης. Ο επικεφαλής της ομάδας διαμεσολάβησης και πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσημα για τερματισμό των εχθροπραξιών και συντονισμένο αφοπλισμό.
Όπως τόνισε, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, αποκατάσταση υπηρεσιών, απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές προμήθειες, προστασία αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων». «Αυτή η στιγμή δεν είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι κρίσιμη» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα εποπτεύεται από ομάδα υψηλού επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης.
Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός είναι «ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, είναι είναι ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια των πολιτών που υπέφεραν λόγω της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.
Οι αντάρτες και ο ομοσπονδιακός στρατός –με τη στήριξη των δυνάμεων των γειτονικών επαρχιών και του στρατού της Ερυθραίας– συγκρούονταν στο Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι μάχες ξανάρχισαν τον Αύγουστο. Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις στο Τιγκράι.
Η επανάληψη των συγκρούσεων και η αδυναμία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στα έξι εκατομμύρια κατοίκους του Τιγκράι θορύβησαν τη διεθνή κοινότητα. Ο πόλεμος βύθισε την περιοχή σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και οι επικοινωνίες με την περιοχή είναι προβληματικές, καθιστώντας αδύνατη κάθε επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Με πληροφορίες από REUTERS, AFP
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr