Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέστρεψε στη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέστρεψε στη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα

Ζήτησε εξηγήσεις από τη Βρετανία για τον ρόλο της στον βομβαρδισμό του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση στην Ουκρανία και σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστικό πρόβλημα προκάλεσε η απροσδόκητη επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Τη θετική εξέλιξη ανακοίνωσε πρώτος ο Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Εθνη είχαν μεσολαβήσει στη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών. Ωστόσο, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλής διάδρομος που είχε δημιουργηθεί χρησιμοποιήθηκε από τους Ουκρανούς για τον βομβαρδισμό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν εγγυάται στο εξής τον ασφαλή διάπλου των πλοίων που θα μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, με αποτέλεσμα οι διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσουν να καλύπτουν τα εν λόγω πλοία, κάτι που έφερε στην ημερήσια διάταξη τη διακοπή του προγράμματος.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η αλλαγή στάσης της Μόσχας έγινε δυνατή αφότου υπήρξαν εγγυήσεις από πλευράς Κιέβου ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο ασφαλής διάδρομος για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την εξέλιξη χαιρέτισε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί και το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά την άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Τα ευχάριστα νέα είχαν άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, με τις τιμές του σίτου, της σόγιας και του καλαμποκιού να σημειώνουν μεγάλη υποχώρηση.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει εκ νέου από τη συμφωνία αν παρατηρηθούν παραβιάσεις. Τόνισε όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τις εξαγωγές σιτηρών προς την Τουρκία, την κυβέρνηση της οποίας επαίνεσε για την «ουδετερότητά» της στο Ουκρανικό. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βρετανίας να δώσει εξηγήσεις για την «ανάμειξη Βρετανών ειδικών» στην επίθεση με χρήση drones εναντίον του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Φράχτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα κατασκευάζει η Πολωνία στα σύνορά της με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στους οποίους τόνισε την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο Σολτς «έχει αλλάξει στάση» και τώρα συμμερίζεται την ανάγκη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο – κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί χθες το βράδυ από τη γερμανική καγκελαρία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέστρεψε στη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα-1
Πολωνοί στρατιώτες κατασκευάζουν φράχτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα της χώρας με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική. Η Βαρσοβία προχώρησε σε αυτό το μέτρο για να αποτρέψει ενδεχόμενη μαζική εισβολή προσφύγων, όπως εκείνη που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο από τα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Φωτ. EPA / TOMASZ WSZCZUK.

Στο μεταξύ, η Πολωνία άρχισε να κατασκευάζει φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορά της με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ, το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενη μαζική είσοδο προσφύγων στην Πολωνία, ύστερα από την απόφαση των ρωσικών αρχών να εγκαινιάσουν αεροπορικές συνδέσεις του Καλίνινγκραντ με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η Πολωνία δοκιμάστηκε από μεγάλη προσφυγική κρίση πριν από έναν χρόνο, όταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων πέρασε τα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Ο νέος φράχτης θα έχει ύψος δυόμισι μέτρων και πλάτος τριών, ενώ θα εκτείνεται σε όλο το μήκος των 230 χιλιομέτρων των συνόρων με το Καλίνινγκραντ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT