Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατηγοί συζητούσαν για πυρηνικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατηγοί συζητούσαν για πυρηνικά

Συζητήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είχαν πρόσφατα ανώτατοι Ρώσοι στρατιωτικοί επιτελείς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν συμμετείχε στις συζητήσεις αυτές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είχαν πρόσφατα ανώτατοι Ρώσοι στρατιωτικοί επιτελείς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν συμμετείχε στις συζητήσεις αυτές. Το γεγονός και μόνο, όμως, ότι ανώτατοι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού συζήτησαν το ενδεχόμενο αυτό, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, που εκτιμά ότι οι πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου ίσως να μην είναι κενές περιεχομένου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν, όμως, ότι δεν έχουν πληροφορίες για μετακίνηση πυρηνικών δυνάμεων προς το ουκρανικό μέτωπο ή άλλων προετοιμασιών για επικείμενο θερμοπυρηνικό πλήγμα. Οι πληροφορίες για τη συζήτηση μεταξύ στρατηγών διοχετεύθηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου.

Παρότι στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμα να σχολιάσουν τέτοια σενάρια, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η «απελπισία» του Πούτιν να εμφανισθεί νικητής στην Ουκρανία και οι ρωσικές απώλειες στο μέτωπο, θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει απόθεμα 2.000 πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης, ικανά να εκτοξευθούν από πύραυλο ή βλήμα πυροβόλου. Τα πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης έχουν σημαντικά μικρότερη ισχύ από τις κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων. Η χρήση πυρηνικού όπλου πεδίου μάχης είναι ωστόσο ικανή να καταστήσει ακατοίκητο μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Πούτιν είναι ο μόνος αρμόδιος για την ανάπτυξη και χρήση τέτοιων όπλων και δεν χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των στρατηγών του.

Η πληροφορία έφτασε στις ΗΠΑ όταν η Μόσχα ισχυριζόταν ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιούσε ραδιολογικά όπλα.

Η πληροφορία κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον τη στιγμή που η Μόσχα προωθούσε τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ραδιολογικά όπλα, προσαρμόζοντας σε κεφαλές πυραύλων μικρές ποσότητες ραδιενεργού υλικού.

Μερική αποκλιμάκωση

Παρότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού παραμένει αυξημένος, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι οι τηλεφωνικές συζητήσεις μεταξύ Δυτικών και Ρώσων αξιωματούχων στα τέλη Οκτωβρίου βοήθησαν στη μερική αποκλιμάκωση της πυρηνικής έντασης. Σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη, ο Πούτιν επέμεινε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. «Δεν βλέπουμε τέτοια ανάγκη. Δεν θα είχε νόημα ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά όπλα. Ακόμη και η συζήτηση, όμως, για πυρηνικά είναι επικίνδυνη. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας θα ήταν άμεση και πολύ διαφορετική», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

Για τον Πούτιν, η χρήση μικρής ισχύος βόμβας στην Ουκρανία θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε, καθώς οι Ρώσοι διοικητές στο έδαφος θα έπρεπε να μετακινήσουν μυστικά τις δυνάμεις τους μακριά από το σημείο της επίθεσης και να διαχειρισθούν μεγάλες απώλειες μεταξύ του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT